Работодателите искат спиране на плащанията към американските централи над пазарната цена за тока

6037
Работодателите искат спиране на плащанията към американските централи над пазарната цена за тока
Снимка: БГНЕС

Национално представените работодателски организации настояват правителството да гласува решение, с което да спре плащанията над пазарната цена за електроенергията от т.нар. американски централи "Марица Изток -1" и "Марица Изток - 3", до решението на Европейската комисия (EK) по жалбата на бизнеса за неправомерна държавна помощ.

"В противен случай, тази политика, която сега струва на индустрията ни 330 млн. лв. годишно, от началото на следващата година ще тежи и на джоба на всеки българин с 38 лв.", съобщи председателят на Конфедерацията на индустриалния капитал в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, предаде БНР.

Борисов направи заявка всичко, което касае газопренасянето, да е държавно

България работи активно, за да бъде 100% държавно всичко, което касае газопренасянето. Това каза министър-председателят Бойко Борисов п...

Днес работодателите се срещнаха с председателя на Представителството на Европейската комисия у нас, Огнян Златев за обсъждането на въпроса. Припомняме, че през септември те внесоха жалба в ЕК срещу дългосрочните договори за изкупуване на тока от двете американски централи. Според работодателските организации те предоставят неправомерна държавна помощ и ЕК трябва да прекрати предоставянето й.

"Българското законодателство и законодателството, под която юрисдикцията са тези договори не позволява тяхното разваляне и естествено ние оставаме с голямата надежда, че ЕС ще ни подкрепи и ще помогне така, както се е случило в Полша и Унгария. Защото разберете, че тези 333 милиона ще се увеличават през годините и няма да ги плаща само индустрията, ще ги плащате и всички вие, защото председателят на КЕВР обяви публично, че тези 38 лева влизат в сметките и на всеки един гражданин", каза Домусчиев. По думите след 1 януари, когато пазарът се либерализира, тези 38 лева ще бъдат начислявани на всеки един гражданин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика