С близо 10% пада цената на природния газ

6310
С близо 10% пада цената на природния газ

Цената на природния газ за следващото тримесечие ще бъде намалена с 9,83 %. Това е записано в доклада на работната група от експерти на ДКЕВР, който днес е бил одобрен на закрито заседание на комисията, предаде БГНЕС.

Председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев участва в заседание на парламентарната анкетна комисия за проучване, която се занимава с корупция по високите етажи на властта. Той обясни, че следващата седмица ще се проведе откритото заседание, на което ще се обсъди докладът на работната група. "Постигнатите по-ниски цени за внос на природния газ ще се отразят на всички ползващи природен газ, както тези, които го ползват пряко, така и на абонатите на топлофикационните дружества", коментира той. Семерджиев изрази надежда цената на синьото гориво и цените на топлофикационните услуги в страната и през следващите сезони да намаляват, макар и с по-бавни темпове.

Семерджиев: Ще кажем с колко поевтинява парното преди Коледа

С колко точно ще бъде намалена цената на природния газ за крайния потребител и с колко ще поевтинеят топлинните услуги ще стане ясно то...

Семерджиев обясни, че има вероятност от 1 юли следващата година да намалее цената на електроенергията, продавана на НЕК от ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" и по този начин да се облекчи цената на електроенергията като цяло. От ДКЕВР почти са готови за започване на регулаторен одит на трите ТЕЦ-а - ТЕЦ "AES Гълъбово", ТЕЦ "Мини Марица Изток 2" и ТЕЦ" Контур Глобал Марица Изток 3". Именно докладът ще се използва за оптимизиране на разходите на централите и съответно за намаляване на цената на електроенергията.

И трите централи използват варовик за сероочистката и това се отразява на крайната цена на продаваната електроенергия. Относителният дял на цената на варовика в цената на електроенергията е най-нисък за "Мини Марица Изток 2", която не работи по дългосрочни договори за доставка на варовик. Останалите две централи имат дългосрочни договори за доставка на варовик от "Каолин", сключени още през 2001 година и при тях относителният дял на цената на варовика в цената на тока е приблизително 8,9%.

"ДКЕВР има възможност да поиска изменение на механизмите за ценообразуване при положение, че се установи противоречие с правото на ЕС.

В ЕС няма централи с дългосрочни договори на изкупуване. Проблемът с дългосрочните договори за изкупуване не е само в България, такъв проблем имаше в Полша и Унгария", обясни той.

Топлофикациите ревнаха срещу поевтиняването на газа

Новите договори за доставка от „Булгаргаз” към топлофикациите могат да се окажат пречка за по-голямото поевтиняване на парн...

Председателят на държавния регулатор съобщи, че към 30 септември инсталираните ВЕИ мощности са общо 1787 мегавата. От тях вятърните електроцентрали са общо 684 мегавата, а фотоволтаичните централи са общо 862 мегавата. Електроцентралите, използващи биогориво са общо 41 мегавата.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com