Санкционират родители, отказали да ваксинират децата си

14366
Санкционират родители, отказали да ваксинират децата си

По десет акта на година се съставят на родители, които отказват да имунизират децата си със задължителните ваксини. Световната здравна организация разработва специално за България мерки, които да увеличат броя на ваксинациите.

Глобите не са най-ефективния начин за справяне с проблема, когато родители от ромските групи не желаят да ваксинират децата си, твърди главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му, актовете се съставят при системно неявяване на поканата за ваксинация на децата. За първо нарушение глобата е 50 лева, за второ - 100 лева. Повече глоби се съставят на личните лекари, които не са доказали, че са положили всички усилия да потърсят родителите в ромските махали.

Във връзка с фокуса на Европа към профилактиката с ваксини епидемиолозите от Здравното министерство у нас препоръчват на родителите да проверят дали децата им имат всички ваксини и ако има пропуски, да поставят ваксината.

Все повече, обаче зачестяват и случаите, в които високообразовани родители се опитват да избегнат ваксините за децата си. Причината е в информираността относно връзката между някои ваксини и развитието на диабет и аутизъм при малчуганите.

Расте броят на извънбрачните деца

От 1991 г. се наблюдава трайна тенденция на увеличаване на извънбрачните раждания. Техният относителен дял нараства от 18.5% през 1992 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com