Сценарий от доклада на HSBC: "Белене" е нерентабилна

30590
Сценарий от доклада на HSBC: "Белене" е нерентабилна

Само седмица и половина преди референдума за бъдещето на ядрената енергетика в България на бял свят излезе докладът на британската банка HSBC за проекта АЕЦ „Белене” и дали той може да бъде печеливш.

Същинският съставител на проучването е американската консултантска компания NERA. В изследването си NERA е представила четири възможни сценария за бъдещето на АЕЦ „Белене”.

България не е платила 159 млн. евро за АЕЦ "Белене" към 31.12.2011 г.

Българските задължения към руските партньори по проекта АЕЦ "Белене" в края на 2011 са възлизали на сумата от малко над 159 милиона евр...

Съгласно три от сценариите новата централа би могла да бъде печеливша, но само ако регионалният пазар на Балканския полуостров се нуждае от електроенергия в средносрочен и дългосрочен план. Защото „Белене” е твърде голяма за българския пазар, който няма как да потреби произведената енергия от този АЕЦ, се казва в доклада. И това положение няма да се промени най-рано до 20205 година, казват американските специалисти.

Според четвъртия сценарий обаче АЕЦ „Белене” е напълно безперспективен проект. Този сценарий става реалност, ако цените на природния газ бъдат „извадени” от връзката им с цените на петрола. Подобен сценарий е много вероятен - именно NERA изготвиха анализ по поръчка на американското правителство, който препоръча да се разреши износа на газ от САЩ (най-вече с шистов произход). Ако се появят повече такива източници, тогава развързването, на което "Газпром" се противопоставя с отчаяни усилия, ще се случи неизбежно.

От NERA твърдят, че до 2025 година може да има дефицит в търсенето на енергия, който да се задоволи с 40 гигавата нови мощности. Само в Турция към 2009 година са инсталирани 45 гигавата, a в България, Румъния, Гърция, Сърбия и Македония към 2010 година около 53 гигавата, пише агенция КРОСС.

Редактор: Ивайло Петров

Бойко Борисов: Подкрепям нов лифт в Банско, против АЕЦ съм

Против изграждане на АЕЦ "Белене" и в подкрепа на строежа за втори кабинков лифт и нови писти в Банско. Това заяви премиерът Бойко Бори...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com