Шефът на "Св. Екатерина": Приватизацията на болници трябваше да се случи преди 20 години

16276
Шефът на "Св. Екатерина": Приватизацията на болници трябваше да се случи преди 20 години
Снимка: БГНЕС

Приватизацията на болниците трябваше да се случи преди 20 години. Здравната система тогава е имала огромна нужда от инвестиции. Ако това беше станало тогава, нямаше да се появят толкова много частни болници, голяма част от които се помещават в сграден фонд, неподходящ за тяхната дейност. Това заяви пред БНР директорът на болница "Света Екатерина“ проф. Генчо Начев във връзка с предлаганата здравна реформа и оттегленото предложение от министър Москов за приватизацията на някои болници.

"Стъпките, които предлага министърът на здравеопазването Петър Москов, са насочени в правилната посока", смята Начев.

Москов реши МЗ да плаща таксите на дефицитните специалности

Министерството на здравеопазването взе решение да заплати 274 460 лв. за таксата за теоретично и практическо обучение на 221 специали...

Според него разделението на здравният пакет на основен и допълнителен не крие никакви рискове. "Никой не е казал, че в допълнителния пакет НЗОК няма да се финансират дейностите. Във всички случаи трябва да има приоритет и е много важно това разделяне. В момента Касата плаща за болнична помощ дейности, които не са за болничната помощ. Те трябва да се извадят от този пакет. Целта на реформата е еднаква по качество дейност да бъде осигурена на хората равномерно в цялата страна", смята лекарят. 

Той беше категоричен, че никъде в света пазарът на здравни услуги не е напълно свободен и навсякъде има регулация. "Тук в България можеш да разкриваш болнични заведения, където искаш и в каквато сграда искаш. Националната здравната карта, която се предлага, дава именно тази регулация. Узря обществото, че трябва да се променят нещата, защото никой не е доволен от системата – нито пациентите, нито съсловието. Реформите, дори и болезнени в началото, но не трябва да го отказваме", каза Генчо Начев. 

По думите му трябва да се помисли да се приватизира дейността. "Когато колективите, които предлагат медицински услуги, знаят, че от тях зависи всъщност окончателният резултат, по друг начин ще подбират използваните от тях консумативи. Това ще имат дисциплиниращ ефект. Разковничето е в контрола", смята проф. Начев. 

Той обясни, че има много малко болници, които отговарят на европейските изискванията: Голяма част от сградите на болничните заведения са в отчайващо състояние. Не знам дали би имало интерес да се купуват сгради, в които трябва да се инвестира много.

И Кънев потвърди, че ще има приватизация на болници

Приватизацията на болници ще се върне на дневен ред, когато се усети нуждата от нея. Темата е чувствителна, ще говорим месеци, ако тр...

Днес в кулоарите на парламента съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че приватизацята на болници ще се върне на дневен ред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com