Схема от "кухи" фирми е ощетила бюджета с 1,5 млн. лв.

5360
Схема от "кухи" фирми е ощетила бюджета с 1,5 млн. лв.
Снимка: Thinkstock/ Guliver

На 27 август Следственият отдел към Специализирана прокуратура със съдействието на експерти от Националната агенция за приходите (НАП) реализираха акция за пресичане на дейността на организирана престъпна група, създадена с цел невнасяне на корпоративен данък от търговия с месо и източване на ДДС в София и страната, съобщиха от Прокуратурата.

Според събраните до този момент доказателства групата е ощетила държавния бюджет с близо 1,5 млн. лв.

Хакери може би манипулират данните между бензиностанциите и НАП

Имаме основателни съмнения и сигнали, че чрез хакерски натиск се манипулират данните от сървъра на бензиностанциите към НАП. Това заяви...

За укриването и невнасянето на данъци е създадена система от т. нар. Липсващи и буферни търговци. "Кухите" фирми са издавали документи на реални търговци на месо, с което те фиктивно са увеличавали годишните си разходи, намалявали са печалбата, а оттам са намалявали и внесения в хазната корпоративен данък.

Веригата от дружества е ощетявала държавния бюджет и чрез приспадане на данък добавена стойност от фиктивни продажби на стоки помежду си.

След дадени разрешения от Специализирания наказателен съд, на 27 август 2015 г. са извършени претърсвания на различни адреси в столицата и страната. Иззети са множество веществени доказателства, в т.ч. компютърни конфигурации и документация на „липсващи“ и „буферни“ търговци. Извършват се разпити на свидетели, назначени са експертизи на иззетите веществени доказателства. Уточняват се и нанесените щети на държавата. Предстои повдигане на обвинения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com