Ще фалират ли българските мандри?

35912
Ще фалират ли българските мандри?
Снимка: Getty Images / Guliver

Няма пазар за продуктите ни, евтиният внос ни убива, казва собственикът на мандрата в с. Трънчовица Иван Марков. Той разказа, че колегите му са в много тежко положение. Вече започват фалити на мандри, а след тях и на ферми. Предприемачът обвинява държавата, че изобщо не е преценила колко тежки ще бъдат косвените щети от руското ембарго, пише в днешния си брой в. Преса.

От няколко дни изкупната цена на кравето мляко падна до 55 ст. за литър, разказа Георги Николов, който има ферма в Плевенско със 165 елитни животни. 67 от тях са млечни крави, от които събира по 1,5 тона мляко на ден. Само за 2 месеца цената е паднала с 10 ст. Миналата година по същото време литърът е купуван по 75 ст. Обикновено в края на октомври и през ноември цените тръгват нагоре и достигат своя пик през зимата. Сега всичко се обърна наопаки, жалва се фермерът. Той се чуди как ще оцелее през следващите студени месеци. В момента животните излизат на паша и заедно с допълнителния фураж храната за всяко е по 6 лева дневно.

Не са открити нарушения при проверките на млекопреработвателни предприятия в Бургаско

Не са констатирани нарушения при проверки на млекопреработвателни предприятия в област Бургас. Информацията съобщи началникът на отдел ...

Прогнозите се оказаха грешни. Очаквахме след април 2015 г., когато паднат европейските млечни квоти, евтина суровина да потече към страната ни и да удави родните ферми. Уви, няколко месеца по-рано българският млечен сектор вече е изправен пред фалит, добавя още Николов.

Големите производители в ЕС увеличаваха броя на високодобивните животни и разширяваха фермите си, готвейки се за пазарната инвазия. Руското ембарго ускори процеса. Сега цялата тази продукция се изсипва на ниски цени на вътрешния пазар, включително на нашия.

Европейските производители са съгласни да продават стоката си дори под себестойност, само и само да вземат някакви пари. Резултатът - български мандри и ферми едва издържат на конкуренцията.

На пазара в момента има полски продукти, представени като кашкавали, по 8-9 лв. на дребно за килограм. Масово българската стока струва между 13 и 16 лева, но има и по-скъпи кашкавали.

В Шумен заработи млекомат

Млекомат за прясно издоено краве заработи в Шумен. Засега не се предвижда денонощно работно време, а само от 8.30 до 19 ч., обясни упр...

Цената на сухото мляко на европейския пазар е паднала с 25% спрямо същия период на миналата година, съобщи Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Според анализ на браншовата организация най-тежко ще бъде през зимата, когато животните няма къде да пасат и разходите за храна ще се вдигнат сериозно.

Очаква се доставките на мляко в ЕС да достигнат 146,4 млн. тона, което е с близо 4% повече от миналата година. По-голямото производство на фона на руското ембарго ще предизвика спад в цените на млечните продукти, сочи анализ на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“.

Спад в цените на суровото мляко има в цяла Европа.

В момента в Западна Европа от непродадената суровина ударно правят обезмаслено сухо мляко. Само до юли е отчетен 20% ръст в това производство.

Гърция предприема стъпки за намаляване на цената на хляба и млякото

Гръцкото Министерство на развитието ще предприеме мерки за намаляването на цената на хляба и млякото като отговор на неотдавна приет ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика