Скандален плакат на партията на Расате омърси още повече улиците в страната

66563
Скандален плакат на партията на Расате омърси още повече улиците в страната

В борбата си за гласове немалко партии прибягват до крайности, но някои отиват по-далече от други. Български национален съюз – НД (партията на националиста Боян Расате) например е налепила плакати с подчертано расистко съдържание по улиците. На изображението се вижда семейство чернокожи, облечени в народни носии, а надписът гласи: „Не, благодаря!“.

Припомняме, че чл. 183, ал.4 от Изборния кодекс гласи: „Забранява се използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.“ По всичко изглежда, че плакатът на БНС нарушава наредбите. Към момента обаче няма информация Централната избирателна комисия (ЦИК) да се е заела със случая.

БНТ: Твърденията на Расате, че дискриминираме малките партии, са неверни

Обвиненията на Боян Расате, че БНТ дискриминира малките партии, са несъстоятелни. Такава е позицията на Националната телевизия, изразен...

Институтът за развитие на публичната среда е подал сигнал до Комисията във връзка с агитационния материал. Това съобщи председателят на Института Антоанета Цонева на страницата си във Facebook.

„Установихме контакт с г-н Боян Расате по телефона и го запитахме дали формацията, ръководена от него разпространява този плакат. Отговорът беше, че това действително е предизборна агитация на Български национален съюз-НД и плакатът ще бъде разпространяван от днес (вчера - 1.10, бел.ред.) до петък. Настояваме ЦИК да предприеме предвидените от закона действия за спиране на разпространението на този предизборен плакат“, обяснява Цонева.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com