Складовете за боеприпаси в Пловдивско се проверяват поне веднъж годишно

15210
Складовете за боеприпаси в Пловдивско се проверяват поне веднъж годишно
Снимка: Getty Images / Guliver

Няма предприятия на територията на Пловдивско, в които се утилизират негодни за употреба боеприпаси. Това съобщи за "Фокус" Атанас Чернаев, директор на Областната инспекция по труда. 

Той допълни, че Във ВМЗ Сопот се произвеждат боеприпаси, което също е взривна работа, но там нюансите са различни. Инспекцията по труда прави проверки в този завод два пъти годишно. Проверява се дали се спазват изискванията за здраве и безопасност при работа.

Борисов иска затваряне на неизрядни заводи за утилизация на боеприпаси

Изглежда, че в завода има системно нарушаване на правилата и трябва кардинална смяна на подхода - при едно нарушение да се затварят и д...

Всички складове, в които се съхраняват взривоопасни материали на територията на областта, се проверяват поне веднъж годишно. Ако е имало издадени предписания се проверява отново дали са изпълнени те.

Последният трагичен инцидент, свързан със взрив на територията на областта, е този край село Стряма през 2011 година, каза още Атанас Чернаев. Неправилен монтаж на транзитния газопровод между Пловдив и София станаха причина за експлозия, при която загинаха двама работници, а други двама пострадаха тежко.

Според експерта всеки случай е различен, но в сегашния случай в село Горни Лом навярно има неща, свързани с безопасността на труда, които не са били спазени. „Нашето законодателство възлага отговорности на различни субекти в трудовия процес - от най-високия началник до работника”, добави той.

Тези задължения са описани в нормативната база. Но за всяко отделно производство трябва да има и вътрешни правила. Ако тези правила не се спазват, също може да се стигне до смърт на хора, каза Чернаев. Според него вътрешните проверки в такива предприятия трябва да са ежедневни.

Военните приключиха с унищожаването на боеприпаси край Петолъчката

Контролираните взривове в базата за утилизация и съхранение на боеприпаси край пътен възел „Петолъчката” ще бъдат прекрат...

Самото законодателство, написано на книга, трудно може да опази хората, ако самите хора, които ръководят този процес, не го спазват, смята директорът на Инспекцията в Пловдив. Глобите, които се налагат, не са единственото наказание – те са административното наказание. По Закон при смърт и увреждане на здравето на хората се носи и наказателна отговорност. Никой обаче не тръгва да нарушава Закона и да прави нещо лошо, а след това да плаща глоби. Но е факт още, че никой не тръгва с идеята, че всичко трябва да се спазва, за да бъде безопасно, завърши Чернаев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com