След дъжд качулка: Държавата се задейства за незаконното копаене на въглища

10041
След дъжд качулка: Държавата се задейства за незаконното копаене на въглища
Снимка: Getty Images

След като цели три къщи в пернишкия квартал "Рудничар" потънаха безвъзвратно, вече има инициатива за законодателни промени, които да криминализират незаконното копаене на въглища.

Именно незаконното копаене в района, където има стари галерии, се счита за причина за активизиране на свлачището, лишило три семейства от домовете им и заплашващо още поне десетина къщи. Заради това в "Рудничар" беше въведено бедствено положение.

Имало е системен нерегламентиран добив на въглища в Бобов дол

Установено е извършването на системен нерегламентиран добив на въглища от групи физически лица без предоставена концесия по Закона з...

Междуведомствената група от експерти на икономическото и енергийното министерство вече е започнала работа по промените в Закона за подземните богатства, които целят ефективни наказания за нарушителите. Експертите обмислят и въвеждането на проследяване на продаваните природни богатства чрез сертификати или персонални номера на концесионерите, или задължения към складовете, които съхраняват добитите количества, да разполагат с видеокамери с денонощен ре­­жим, пише "Монитор".

В "Руд­ничар" набезите в галериите продължават години. Според геоложка експертиза на Минис­терството на енергетиката обаче причина за свлачищата в миньорския град не е незаконни добив, а подпочвени води.

Потърпевшите се оплакаха, че застрахователни компании да отказвали да застраховат жилищата им. От Община Перник изчислиха, че запълването на дупките в галериите струва на данъкоплатците между 3000 лв. и 5000 лв. на месец. Нелегалните къртици пък печелили около 8 лв. за чувал въглища.

За последните две години Министерството на енергетиката е проверявало 35 сигнала за незаконен добив на подземни богатства. Санкция за незаконен добив на въглища варира е между 50 000 лв. и 100 000 лв., но до този момент не е наложена на нито един от нарушителите в Перник. Междувре­мен­но след сигнал на жители експерти от Ми­­нис­­­­терство на енергетиката ус­­­­танови незаконен добив на въглища и в Бобов дол. Предстои да бъдат наложени санкции на нарушителите.

Енергийното министерство не смята, че незаконното копаене на въглища е причина за "Рудничар"

Незаконният добив на въглища не е причината за свлачището в "Рудничар". Това каза зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков на бри...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com