Сова Харис: ЦецоOFFгейт може да преобърне вота

14925
Сова Харис: ЦецоOFFгейт може да преобърне вота

Резултатите от най-новото изследване на "Сова Харис" са красноречиви: 73% от хората са убедени, че службите от МВР са извършили нерегламентирано подслушване. Това е голямо мнозинство - за 3/4 от хората аргументите на прокуратурата са много сериозни.

Този път гражданите са уверени, че прокуратурата си е свършила добре работата. Цели 77% смятат, че отговорността трябва да се поеме от Цветан Цветанов. Мнението на мнозинството показва, че бившият вътрешен министър практически е изпаднал в изолация, пише Васил Тончев от социологическата агенция "Сова Харис" в анализ за вестник "Преса".

Настоящото изследване говори за голям обществен интерес към скандала с подслушванията. Данните съвсем ясно показват, че обществеността у нас не е безразлично към подобни действия. Този скандал ще остане в центъра на общественото внимание до края на предизборната кампания. Нещо повече - много вероятно е този скандал да постави главния акцент, който ще окаже влияние върху нагласите на хората при самото гласуване, подчертава Тончев.

Обществеността е категорична, че лично Цветан Цветанов трябва да носи отговорност. Само за 6% от запитаните версията на бившия вътрешен министър изглежда убедителна. Оценките отиват и по-далеч - към бившия премиер Бойко Борисов. Гражданите смятат, че е много малко вероятно системно нерегламентираното подслушване да не му е било известно. Тези, които са убедени, че Бойко Борисов е знаел, са повече от тези, които предполагат, че е бил в неведение, се казва в края на анализа на "Сова Харис".

Три седмици преди изборите за Народно събрание се образува голяма група хора, повечето от които през юли 2009 са гласували за ГЕРБ, а сега са склонни да отдръпнат подкрепата си. Много вероятно е преобладаващата част от тези избиратели да решат просто да не гласуват. В същото време друга част ще се насочат към останалите партии, които ще участват в изборите. Това би могло съществено да промени съотношението на подкрепата за различните политически субекти – и то в самото навечерие на вота. От тази гледна точка може да се каже, че развитието на скандалите в хода на кампанията може да е решаващо за определяне на евентуалния победите, се казва още в анализа на "Сова Харис".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com