Специална агенция ще се грижи за е-управлението

7917
Специална агенция ще се грижи за е-управлението
Снимка: БГНЕС

Концепция за създаване на държавна агенция "Електронно управление" обсъди на днешното си заседание Съветът за административната реформа. Вицепремиерът Румяна Бъчварова отбеляза, че целта е да се постигне повече оперативност и стабилност, както и да се ускори работата по електронното управление като се създаде една структура-двигател на процесите. Това информираха от правителствената пресслужба.

Предлага се формирането на агенцията да стане чрез преструктуриране на органите, които към момента са отговорни за електронното управление. Новата държавна агенция ще отговаря за стратегическото планиране и бюджетното програмиране на хоризонтални политики за е-управление, както и за поддръжката на техническата инфраструктура, информационните центрове и комуникационната мрежа на държавната администрация. Съветът взе решение да се сформира междуведомствена работна група, която в кратки срокове да разгледа концепцията и да обобщи възможностите за създаването на такава държавна агенция.

Бъчварова отрича да има политическа протекция на контрабандата през ГКПП Капитан Андреево

Нямаме данни за канали, които да са покровителствани на най-високо ниво през ГКПП Капитан Андреево. Това заяви вътрешният министър Румя...

Очаква се икономическите ефекти и ползи от реализирането на най-приоритетните мерки на агенцията в областта на е-управлението да бъдат в размер на над 1 млрд. лева годишно.

В рамките на заседанието беше представена Оперативната програма "Добро управление". Според вицепремиера Бъчварова това е един нов и добър финансов инструмент и интегратор на всички идеи за административна реформа и електронно управление. "Важно е съдържанието, с което ще бъде изпълнена програмата и да бъдем критични към всеки лев, който се харчи", добави финансовият министър Владислав Горанов, като акцентира върху подобряването на ефективността на разходите. Вицепремиерът Томислав Дончев обърна внимание на процеса на анализиране, който по думите му е важно да отнема по-малко време.

Съветът за административна реформа обсъди и проектозакона за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация. С него се постига повече прозрачност и се регламентира повторната употреба на публична информация. "Това е отваряне на врата към истинско открито управление", отбеляза Бъчварова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com