Станишев: ГЕРБ се превръща в рисков фактор за хората

5586
Станишев: ГЕРБ се превръща в рисков фактор за хората

В парламента лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че управляващите се превръщат в рисков фактор за хората и за икономиката на България, предаде КРОСС.

Той отбеляза, че всяка развиваща се страна стимулира спестяванията като инвестиционен ресурс за икономиката. ГЕРБ обаче правят обратното - наказват спестяванията. „Обяснението, че са загрижени за бедните, изобщо не издържа на проверка с факти", категоричен беше лидерът на БСП. Той припомни, че 70% от влоговете в България са до 1000 лв. „Това ще облагат. Пълно безобразие", възмути се Станишев. По думите му ще бъдат засегнати хората с ниски и средни доходи, които са спестили бели пари за черни дни, за крайна необходимост.

ГЕРБ предлага Анастас Анастасов за член на КС

Малко след 18 часа в деловодството на НС бяха внесени предложенията за избор на членове на Конституционния съд от квотата на Парламен...

Станишев подчерта, че само допреди две седмици управляващите отричаха идеите, че ще се вдигат данъци, в това число и приетия десятък върху лихвите по депозити. Лидерът на БСП добави, че ако Дянков е последователен, би следвало да освободи от данък ипотечните и потребителските кредити. Според Станишев ако финансовият министър беше искрен, че иска да обложи богатите, трябва да вдигне данъка за хора с високи доходи.

За да илюстрира неспособността на ГЕРБ, Станишев напомни, че в кризисната 2009 г. от данъци постъпленията бяха 21% от БВП, а сега - с вдигнати акцизи, с новия десятък - управляващите планират да събират 20% от БВП. „Не могат да се справят", заяви лидерът на БСП. Той изтъкна и проблема с мащабната контрабанда - тя нарасна два пъти, което няма как да стане без покровителство от високо ниво.

БСП ще предложи алтернативен вариант на бюджета за догодина, обяви още Станишев.

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com