Учените пращат SMS-и на Борисов да уволни Игнатов

22626

Поредният протест за дейността във Фонд "Научни изследвания" и разпределението на средствата от него за подпомагане на проекти събра над 200 млади учени пред президентството, предаде БГНЕС.

Този път на протеста се приложи в действие нова форма за изразяване на негодувание - изпращане на SMS-и до премиера Бойко Борисов. С текстовите съобщения младите учени искат оставката на министъра на образованието Сергей Игнатов и на ръководители на фонда Христо Петров и Рангел Гюров.

Иновативният метод беше предпочетен заради добилото популярност видео, в което по време на даването на Нобеловата награда за мир в Брюксел Борисов изглеждаше позадрямал. После той уточни, че всъщност е пращал SMS от телефона си. Това роди много закачки в интернет, включително какви точно са били текстовите съобщения. Имаше дори предположения, че Борисов е пращал числата за тото 6 от 49.

Според един от младите учени – Виктор Атанасов от Физическия факултет в Софийския университет, безобразията във фонда обричат българската наука и развитието на младите учени. Той твърди, че 80% от раздадените субсидии на последната сесия на фонда са незаконно отпуснати. Единственият шанс да се поправят нещата е да бъде освободено ръководството на фонда, а Рангел Гюров да се откаже от поста си на председател на Изпълнителния съвет на ФНИ, който незаконно заема, тъй като не е професор.

Учените се надяват, че Борисов все пак ще намери време да прочете SMS-ите и да вземе отношение по тях.

До скандала в научните среди се стигна, след като Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска за действия, несъвместими с работата на ФНИ. Основанието за това искане са изнудването на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от проф. Мирослава Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправка на документи и противоправно облагодетелстване с пари. За тези й действия е сезирана прокуратурата. Проф. Кортенска е присвоила не по-малко от 30 000 лв, казват подалите сигнала.

По-късно председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси Бойко Великов заяви, че комисията ще изслуша проф. Мирослава Кортенска за Фонд "Научни изследвания" (ФНИ).

На 5 декември около 200 учени скандираха "Мафия" и "Оставка" пред МОМН. Някои от тях носиха гнили домати, други пък показаха изцапано бельо като намек за един от финансираните от ФНИ проекти, а над него пишеше: "Бельото като дискурс".

Редактор: Ивайло Петров

Доматите полетяха и срещу Игнатов (видео)

Около 200 учени скандират "Мафия" и "Оставка" пред един от входовете на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). Ня...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com