За трети март всеки може да види Търновската конституция - вижте къде

17056
За трети март всеки може да види Търновската конституция - вижте къде
Снимка: БГНЕС

За първи път Конституцията на Княжество България, подписана от народните представители в Учредителното събрание в Търново на 16 април 1879 г., ще бъде изложена в президентската институция.

Експонатът от фонда на Централния държавен архив ще бъде част от изложбата, която ще отвори врати за посетители на 2 март от 10.00 часа до 16.00 часа в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

В навечерието на Деня на Освобождението на България в сградата на президентската администрация ще бъдат изложени ценни реликви от времето на Руско-турската освободителна война (1877-1878) г. и на първите години от изграждането на модерната българска държава. Сред експонатите ще бъдат лични вещи и военно облекло на княз Александър I, автентично огнестрелно и хладно оръжие, държавни и военни ордени и медали на участници в освободителната война. Експозицията в президентската институция включва още богата колекция от документални свидетелства, които представят историческото ново начало на българската държавност след вековете османско владичество.

Изложбата е организирана от Администрацията на Президента, съвместно с Националния военноисторически музей, Държавна агенция "Архиви" и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com