Забраняват износа за необработена дървесина за 3 месеца

18186
Забраняват износа за необработена дървесина за 3 месеца
Снимка: Getty Images/Guliver

Народните представители приеха на второ четене три законопроекта за мораториум на необработена (обла) дървесина. 

Първият е внесен от Цвета Караянчева от ПГ на ГЕРБ, вторият от Красимир Каракачанов от ПГ на Патриотичния фронт, а третият е предложен от Волен Сидеров от ПГ на "Атака". И трите проекта целят намаляването на незаконна сеч в българските гори, информира агенция "Фокус".

Земеделският министър: Мораториумът обхваща само 16% от износа на дървесина

1,3 млн. лева щети заради незаконния износ на дървесина понася България. Това каза земеделският министър Десислава Танева. Министърът ...

Част от промените предвидени в законопроекта, внесен от Цвета Караянчева, е министърът на земеделието и храните да наложи мораториум за износ на необработена дървесина към страните извън ЕС и изпращането на такава дървесина в рамките на съюза за срок от 3 месеца. Забраната ще влезе в сила 7 дни след обнародването й в Държавен вестник.

С новите промени трябва да се инициира законодателни промени и промените в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряването на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч.

Миналата седмица парламентарната комисия по земеделие в 43-тото Народно събрание взе решение за налагане на тримесечен мораториум върху износа на необработен дървен материал. Според предварителните разчети тя трябваше да влезе в сила от април.

Депутатите от земеделската комисия приеха по принцип три проекторешения за мораториум - на ГЕРБ, Патриотичния фронт и "Атака", които след това бяха обединени в едно общо проекторешение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика