Завеждащ лекар от "Токуда": Травмата на Никол би убила възрастен

24566
Завеждащ лекар от "Токуда": Травмата на Никол би убила възрастен
Снимка: Thinkstock

„При приемането на 18 април в Неонатологията Никол беше с 6 сантиметра увеличение на обиколката на главата вследствие мозъчния оток. За една седмица главичката успя да се прибере в нормалните за възрастта размери. Към момента малката Никол е със стабилни показатели, храни се и има подобрение на рефлексите", сподели д-р Радка Масларска, завеждащ на Клиниката по неонатология в болница „Токуда”, където от седмица се грижат за пребитото от акушерка в частна болница бебе.

„Детето е със здрави органи, с напълно завършени като строеж сърце, бели дробове, много е силно. Травма като неговата би убила възрастен човек на момента, но бебетата са издръжливи заради все още отворените си шевове на черепа”, допълни д-р Масларска.

Хиляди с петиция бебетата да не бъдат отделяни от майките

Над 2200 души са се подписали в тръгналата онлайн петиция да не се отделят бебетата от майките им в болниците. "Не можем да предвидим ...

„Все още е рано да се каже какви дългосрочни поражения може да има тежката черепно-мозъчна травма, нанесена от акушерката Емилия Ковачева в нощта на 18 април. До края на седмицата пеленачето ще бъде подложено на ядрено-магнитен резонанс, за да се изследва централната му нервна система. Моите лични прогнози са за добър изход от положението. Всички полагаме огромни грижи за момиченцето, самото то е силно и ще преодолее травмите. В никакъв случай обаче не забравяме грижите и за другите ни бебета. Такава жестокост за 29 години професионален стаж като неанатолог не съм срещала и се надявам никога повече да не срещна”, оптимист за излизане от критичното състояние на пребитото бебе е д-р Масларска.

Екипът неонатолози и акушерки, приел малката Никол, разказа, че в „Токуда” сигналът за нея се е получил в 19,30 часа на 18 април, когато от частната болница ги потърсили и обяснили, че имат бебе с тежка анемия, че му е направено кръвопреливане, но няма никакво подобрение.

Само 30 минути по-късно Никол вече е била транспортирана в „Токуда”. Според лекарите детето е било неспокойно, плачело е силно, било е пребледняло и е отказвало да се храни.

Медиците наблюдавали затруднено дишане. Когато не плачела, Никол пъшкала и стенела. По думите на д-р Мария Калайджиева, малката не позволявала главата й да бъде прегледана, тъй като плачела много силно при всеки опит за докосване. За това й дали обезболяващи, като още при първия преглед установили признаци на счупване на костите на черепа.

70% от лекарите ни са "изпушили"

Според проучвания над 70% от по-рисковите сегменти в българското здравеопазване са засегнати от проблема с професионалното прегряване. ...

Медиците открили фрактура на дясната черепна кост, оток на меките мозъчни тъкани и начално вклиняване на мозъчните тонзили. Освен това бебето е било с висока температура, достигаща 40 градуса.

Била е свикана лекарска комисия, пред която е представен случая и всички единодушно решили да сезират МВР и отдела за закрила на детето. Според началника на болница „Токуда” д-р Явор Дренски, случилото се е грозно деяние. Той допусна, че акушерката е станала жертва на латентно психическо състояние, което се отключва при силен стрес.

Според Дренски „стресът при медиците е огромен, заплатите са ниски, а и несигурни. Призовавам държавата да се отнесе отговорно и да намери пари и време, за да успокои системата”.

Акушерката Емилия Ковачева остава в ареста

Софийският градски съд остави в ареста акушерката Емилия Ковачева, която преби 4-дневно бебе. По-рано наблюдаващият прокурор Николай Хр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com