Борисов подаде оставка!

54492
Властта ни е дал народът, днес му я връщам; Щом улицата иска да управлява – нека управлява

Бойко Борисов подаде оставка и бе съпроводен с бурните аплодисменти на опозицията на излизане от пленарна зала.

"На обяд ще депозирам оставка на правителството", заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

"Вчера направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите. Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно."

Борисов допълни, не може да гледа парламент ограден с ограда – това не ни е цел, нито изгода, ако трябва да се пазим от народа, каза той.

"Не искам да управлявам в момент, когато около мен и по улиците е пълно с железа. Не желая да управлявам във времена, в които липсва нормален политически дебат.

"ГЕРБ има чест и морал, ние имаме чест и морал."

"Щом улицата иска да управлява – нека управлява."

"До два часа ще депозирам оставката на правителството по надлежния ред в деловодството на Народното събрание."

Ето синтезираното дословно изказване на Бойко Борисов: Считам, че след като по този начин направиха колегите от БСП и ДПС - направихте един опасен прецедент и това ще ви се върне, бъдете сигурни. По същия начин ние имаме достойнство, чест, не искам да има железа като отивам някъде. Властта ми е дал народът и му я връщам. Това, което демокрацията е признала в цял свят е избори. Ние няма да участваме - с ДПС и БСП няма да гласувам "за". Вие ако искате гласувайте. Това няма да ме учуди, дори и вашето предложение не ме учуди. За последното - да отидете и да благодарите на всички полицаи за положените усилия и това е жест към тях да си гледат обществения ред и борбата с престъпността. Краси Велчев да уведоми президента, заяви Борисов. Той допълни, че ГЕРБ служебно правителство няма да излъчат. "Да си направят правителство три месеца до изборите. Винаги сам съм се явявал на избори. Когото искате назначавайте, това си е ваша работа. Така че на изборите са се явявали ГЕРБ винаги, когато ЦИК, РИК и закона са го писали БСП, ДПС. Няма да участвам в управление, в което полицията ще бие хора или няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести", добави още Борисов, цитиран от БГНЕС.

Христо Бисеров: „ДПС са готови на 28 април да има избори. ДПС няма да участва в никакво правителство от мандата на 42-то Народно събрание.

Иван Костов от името на СК каза: Телевизията показва в момента дезертирането на ГЕРБ от своите отговорности. Безчинствата на монополите и високите цени за ток, отопление свалиха управлението. Къде са управляващите, които трябва да решават въпросите и как ще се решат те с оставката на българския министър-председател, каза Костов. Той обвини ДПС и БСП, че с оставката си премиерът прегръща техните искания и няма да се решат въпросите легитимно. Оставката на правителството идва след най-масовите протести в България след промените от 1989 година.

Световните информационни медии реагираха мигновенно и разпространиха новината, като "Ройтерс", "Франс прес" и "РИА Новости" направиха почти една и съща констатация: до оставката се е стигнало след нарастващите улични протести в най-бедната страна в ЕС.

Очаквайте подробности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com