Борисов: В рамките на днешния ден на ЧЕЗ ще се отнеме лицензът

18756
Борисов: В рамките на днешния ден на ЧЕЗ ще се отнеме лицензът
Няма да национализираме ЕРП-та; ще предложим на ДКЕВР поевтиняване на тока с 8%; 12,5 млрд. евро чисти пари ще дойдат от Брюксел за българите. При управление на Станишев, Доган, тези пари може да ги забравите.

"Аз няма да подам оставка заради Станишев и Доган. Аз ще се боря с тях докрай". Това е твърдата позиция на Бойко Борисов по повод въпрос дали ще подаде оставка.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще предложи на ДКЕВР от 1 март токът да поевтинее с 8%. „Според нашите разчети това може да стане”. Освен това Борисов заяви, че „в рамките на днешния ден на лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет”.

Прокуратурата поиска лиценза на ЧЕЗ

Върховната административна прокуратура (ВАП) реши да предложи отнемане на лиценза на едно от трите електроразпределителни дружества у н...

Ние момента тече брифинг в Министерски съвет: "Няма да съм аз този, който ще национализира ЕРП-тата в България. Ние няма да национализираме. Който иска – да дойде и да национализира", отсече Борисов.

Борисов обяви още, че и трите ЕРП-та са глобени днес. Съдебната наказателна отговорност срещу виновниците за високите сметки на тока ще бъде търсена в рамките на следващите два-три дни. Борисов се обяви категорично срещу разтрогването на договорите, които ощетяват държавата, тъй като всяко разваляне влачи огромни неустойки. Тези, които са подписали договорите, да кажат как са ги подписали и защо са ги подписали и да си поемат отговорността, каза още Борисов.

Премиерът обясни, че други са взимали решенията за зелената енергия, която оскъпила тока. "Нашата вина е назначаването на Ангел Семерджиев, когато ни го предложи Трайчо Трайков", каза премиерът.

Той призова всички, които имат над 20% увеличение на сметките, да подадат колективни жалби да си търсят правата от ЕРП-та. Това ще е за сметка на ЕРП-тата. "Всички да следят дали съседите им не крадат ток".

На въпрос защо бе сменен Дянков, премиерът отговори така:

EVN: Надписване на сметки няма

От 1 юли имаме увеличение на цените на електроенергията със средно 13, 6 %, имаме и повече консумация в сравнение с Коледа 2011 година,...

"Дянков изигра много важна роля за финансовата дисциплина и затова навсякъде го хвалят. Но неговата роля беше наполовина да осигури финансова дисциплина. Другата половина от работата му бе да осигури ръст в икономиката. В това отношение той не се справи. Дори, за да се срещнат с него, някой от министрите трябваше да минат през мене."

"За електронното правителство се направи много малко, а той беше отговорен пред мен за това."

Какво се очаква от г-н Дончев и г-жа Павлова бе един от въпросите.

"От Дончев се очаква да продължи да пази финансовата дисциплина и дефицита."

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин за това - как да бъде решен проблемът с оборудването на АЕЦ "Белене" без съд.

Човек на Пашата надзирава работата на ЧЕЗ повече от 3 г.

Човек на бивш съдружник на премиера Бойко Борисов повече от три години е в надзорния съвет на дружеството "ЧЕЗ България" ЕАД, което кон...

Томислав Дончев отговори така на въпрос дали че чувства подготвен за финансов министър: "В последните 6 години - малко или много, управлявам публични финанси. Нямам притеснения по отношение на компетенциите ми в тази посока."

"12,5 млрд. евро чисти пари ще дойдат от Брюксел за българите. При управление на Станишев, Доган, тези пари може да ги забравите. При нашето управление нямаме нито едно спряно евро."

"На мен България ми е все още по-мила от Банкя".

На въпрос дали Цветан Цветанов ще оглави предизборния щаб на ГЕРБ и означава ли това, че Цветанов ще подаде оставка, Борисов отговори така: "Може и друг да е началник-щаб".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com