Българският Лувър ще се казва "Квадрат 500"

15278
Българският Лувър ще се казва "Квадрат 500"
Снимка: БГНЕС

Новото наименование на националния музеен комплекс в София да бъде Национална галерия "Квадрат 500", предлага комисията, която разглежда предложенията за имена на комплекса, назначена от Вежди Рашидов.

Членовете на комисията на свое заседание обсъдиха постъпилите през последните месеци 190 писма с общо 230 предложения и посочените мотиви. При разглеждане на постъпилите предложения комисията взе под внимание, че комплексът обединява фондовете на два държавни културни института с национално значение. В хода на дискусията членовете на комисията подкрепиха необходимостта от наименование, което да отговаря на съдържанието на колекциите.

"Предложеното от комисията наименование съчетава традиции, приемственост и съвременно звучене, което е лесно разпознаваемо и знаково. Новото наименование отразява териториалния и тематичен обхват на държавния културен институт, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство. Членовете на комисията се обединиха около съчетание на две от предложенията: Национална галерия "Квадрат 500"", съобщиха от МК.

Предлагат награда за името на българския Лувър

Авторите на най-добрите и най-интересните предложения за име на Националния музеен комплекс ще получат каталози и албуми на произведени...

"Квадрат 500" идва от името на зоната в центъра на София, където е разположен.

Запознати обаче споделят, че името "Квадрат 500" всъщност било недоразумение на неправилно прочетено съкращение от кадастралния план на София – "Кв. 500", означаващо в действителност "Квартал 500".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com