ДАЗД не иска деца на протестите, призовават бдителни граждани да сигнализират

14454
ДАЗД не иска деца на протестите, призовават бдителни граждани да сигнализират

Във връзка със зачестилите сигнали относно участието на малолетни и непълнолетни по време на протестите, позицията на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ е, че опазването на живота и здравето на децата по време на подобни мероприятия е от първостепенно значение.

Конвенцията на ООН за правата на детето прогласява, че родителите или настойниците са тези, които носят първостепенна отговорност за отглеждането и развитието на децата. Висшите интереси на подрастващите са тяхна основна грижа, както и изграждането на ценностната им система.

Каменов ще съди Христо Монов за обида

Смятам, че уволнението ми е политическо. Това каза пред журналисти в парламента освободеният председател на Държавната агенция за зак...

Държавната агенция за закрила на детето още веднъж подчертава, че ролята на държавата чрез съответните институции е да съветва и обучава семейството за правата и отговорностите им спрямо децата. Незабавната намеса на институциите в тези отношения чрез органите за закрила е регламентирано в случаите, когато физическото, психическото и интелектуалното развитие на децата е нарушено от действията или бездействията на родителите.

Присъствието на деца по време на законно организиран и проведен граждански протест е израз на волята и отговорността на техните близки. Основно задължение на родителите, заложено в Закона за закрила на детето, е да придружават децата си на обществени места след 20,00 ч., ако не са навършили 14-годишна възраст, и след 22,00 ч., ако не са навършили 18-годишна възраст.

Тревожна тенденция е, че по време на масови мероприятия – протести, спортни състезания, концерти и др., често има провокации и съществува риск от ескалиране на напрежението и създаване на опасност за живота и здравето на всички участници, но най-вече на децата - предвид тяхното уязвимо физическо и психическо развитие. Затова ДАЗД призовава родителите внимателно да преценят доколко е подходящо участието на техните малчугани в протестите.

Отговорност на всеки, който забележи на протестите дете, оставено без надзор от страна на родител или стане свидетел на непристойното поведение от страна на участници в публично организирани прояви, които грубо нарушават обществения ред и създават опасност за малолетните и непълнолетните, е веднага да сигнализира органите по опазване на обществения ред и сигурност, които са и органи по закрила на детето.

Хр. Монов за Калин Каменов: Вземете си го този професионалист, отглеждайте си го

"Когато беше назначен като председател на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов нямаше един работен ден в системата, беше работи...

Като взема под внимание тревогите на граждани, неправителствени организации и политически сили, Държавната агенция за закрила на детето изразява принципната си позиция, че децата също са носители на основни граждански права, включително правото да се включват в мирни действия /чл.15 от Конвенцията за правата на детето на ООН/. Те имат възможност да формират възгледите си чрез участие в цивилизовани и конструктивни форми на масова изява на общественото мнение и да получават своите уроци по демокрация, но това трябва да става в съответствие с тяхната възраст, способности за възприемане, без уронване на достойнството им или застрашаване на живота и здравето им. Децата и младите хора трябва да бъдат защитени от негативните страни на протестите чрез общите усилия на всички ангажирани лица - на родителите и на всички останали отговорни институции, на органите за закрила, на законодателната власт чрез съответните належащи нормативни промени.

Държавната агенция за закрила на детето се обръща към родителите и цялото общество: „Нека да бъдем отговорни към децата и да направим всичко възможно, за да не пострадат по време на протестите”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com