Депутатите са били изведени от парламента малко след 3.00 ч. снощи

12608
Депутатите са били изведени от парламента малко след 3.00 ч. снощи

Часове наред продължи обсадата на парламента от всички страни, по време на която над 100 души – депутати, трима министри, административни служители и журналисти останаха блокирани в сградата, съобщи БТВ. Малко след 3.00 часа обаче бе проведена успешна акция по извеждането на министри и народни представители. Сред напусналите обсадената сграда бяха министрите Драгомир Стойнев и Хасан Адемов, както и депутати от БСП и ДПС - сред тях и Корнелия Нинова.

Протестиращите увериха обаче медиите на площада пред Народното събрание, че остават на място през цялата нощ.

Първият безуспешен опит за извеждане на блокираните в НС хора, продължил около 40 минути, бе направен след 22 часа във вторник. Тогава автобус натовари част от народните представители след заседание на три комисии по бюджета и опита да премине край стотиците демонстранти. Въпреки опитите на полицаи от специалните части да проправят път на возилото обаче, недоволните граждани не го позволиха. Напрежението ескалира, а пътниците бяха върнати в НС.

Полицейското присъствие около сградата на Съединението остана засилено.

Буферен кордон от два реда полицаи се образува малко преди 3.00 часа край НС в посока Софийския университет – между улиците „Оборище” и „Васил Левски”. Достъпът на демонстранти в тази част на столицата край парламента бе напълно ограничен. Стана ясно, че служителите на МВР се опитват да изведат пеша блокираните държавни служители.

На земята пред полицаите имаше паднали протестиращи. „Искаме мир. Искаме промяна, 40 дни сме тука, омръзна ни. Убийци, това на вашата съвест ще тежи”, чуха се думи на демонстранти. От другата страна на НС, при централния вход, жандармерия нахлу на площада с цел да изолира хората да не могат да отидат към СУ.

"Настана страхотно меле, удряше се с бухалки, само дългите ми крака ме спасиха Тази вечер боят стана за трети или четвърти път. До преди да пробие кордонът блокадата не бяха излезли депутатите от НС, но сега не знам, може да са ги извели. Но няма да си тръгнем – 40 дни са това, за кога да чакаме. Не сме уплашени, след 22 часа, като показахте какво става, цяла София тръгна насам", заяви един от демонстрантите.

По непотвърдена информация полицейски части са били мобилизирани в столицата от други градове, сред които Благоевград и Кюстендил. Появиха се и данни за пристигнали от други градове протестиращи.

Обстановката около сградата на Парламента в момента е спокойна. Започва 41-ви ден на протест срещу правителството на Пламен Орешарски, съобщи БНТ. Пред парадния вход на Народното събрание вече се събира първата бодра смяна протестиращи "на кафе". Те смятат за успех това, че днес депутатите няма да заседават - Парламентът няма да работят. Протестиращите се надяват вчерашните заседания на комисии по актуализация на бюджета да се окажат и последния работен ден на 42-рия Парламент. Така денят за демонстрантите започва с надеждата, че днес ще бъде подадена оставката, която искат.

МВР разполага с достатъчно сили, за да гарантира сигурността

Въпреки опитите за провокации, полицейските служители запазиха спокойствие и предотвратиха ескалиране на напрежението по време на проте...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com