Депутатите се захващат с Изборния кодекс и електронното гласуване

3210
Депутатите се захващат с Изборния кодекс и електронното гласуване
Снимка: Thinkstock

След зимната ваканция парламентът ще започне да решава изборни въпроси.

До 25 януари депутатите трябва да се произнесат за въвеждането на електронно гласуване у нас, което бе предмет на националния референдум през миналата година. След това в партията мандатоносител ГЕРБ планират да подхванат ремонт на Изборния кодекс, пише вестник „Труд”.

България през 2015 година: Местен вот и електронно гласуване

Уж политиката и идеите за по-добро управление, водещи към по-добър живот за всички, трябва да са централна тема преди вот. Е, в Българи...

Тъй като в националния референдум не участваха 3,5 млн. души, колкото са били избирателите на парламентарните избори през 2014 г., крайното решение да има или не дистанционно гласуване по електронен път зависи от народните представители. Макар че над 1,7 млн. души, или 73,51% от гласувалите при допитването, са отговорили с „да“, е възможно парламентаристите да не уважат волята им и да въведат електронен вот само частично. Вариант било гласуване по интернет да бъде разрешено само за българите в чужбина.

Решението за електронното гласуване вероятно ще е първата поправка в Изборния кодекс. След нея обаче ще бъдат изчистени и текстове, които различните партии посочват като „недобри“. Едно от очакваните решения е дали да се промени начинът на отчитане на бюлетините, тъй като след местния вот имаше хаос в зала „Арена Армеец“, където се помещаваше столичната ОИК. Очаква се да бъде увеличен и прагът на преференцията за избор на общински съветници, който в момента е 7%.

Зимната депутатска ваканция продължава до 13 януари 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика