Димитров: Зад гърба на Борисов се случваха много неща

8602
Димитров: Зад гърба на Борисов се случваха много неща

В последните две години от мандата на ГЕРБ, когато зам.-председателят на партията Цветан Цветанов и Искра Фидосова започнаха да действат самостоятелно, много неща започнаха да се случвали зад гърба на бившия премиер Бойко Борисов. Това бившият депутат от 41-то Народно събрание Емил Димитров в ефира на bTV.

Тримата с бившия икономически министър Трайчо Трайков и екскмета на Плевен Найден Зеленогорски, коментираха записките в тефтера на председателя на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, свързани с бъдещи действия срещу политици.

По думите на Емил Димитров, поръчителите на действия от страна на комисията са Цветан Цветанов и Искра Фидосова, които той нарече „неделими”.

В схемата „ИФ -> ЦЦ -> ББ” бившият депутат, а сега отцепник от ГЕРБ разчете следното нареждане: „ако някой от първите мъже се обади, да се докладва веднага на Искра Фидосова”. „Склонен съм да смятам, че Бойко Борисов не е имал информация по този казус”, допълни Емил Димитров.

„Когато разбрах, аз се обадих малко иронично да му благодаря за това, което са сътворили неговите питомци. Той ми показа смс-и, изпратени от телефона си до Цветанов и Фидосова, които бяха в стил „Защо правите такива простотии?”, разказа още Емил Димитров.

По думите му, ако оставката на Искра Фидосова от парламента и Изпълнителното бюро на ГЕРБ е личен избор, това й прави чест. Според него „чистката” в партията трябва да продължи с Цветан Цветанов.

Бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски, който премина в редиците на Движение „България на гражданите”, сравни подхода към Емил Димитров с методите на БКП. „С него се постъпи, както се постъпваше в БКП - ще го ударим, когато вече не е фактор и не е част от партията”, посочи той.

„Когато обаче беше фактор, си позволяваше да не се отзовава в Комисията с конфликт на интереси, например”, допълни бившият министър в кабинета на ГЕРБ Трайчо Трайков.

 „Въпросът не е дали Зеленогорски и Трайков са били мачкани, а колко хиляди души са пострадали от тази полицейска държава”, подчерта бившият кмет на Плевен.
„Ние можем много да предполагаме какво се е случвало. Истински ценното ще бъде когато прокуратурата каже със сигурност кое е било така и кое не. Това са похвати и прийоми, от които се изкушава всеки, застанал на държавното кормило. Проблемът не е на институция или партия, а на цялото общество,” подкрепи го Трайчо Трайков.

По думите му, качеството на институциите и нивото на държавността са пряко обвързани с богатството на нацията, затова е важно те да бъдат високи.

Двамата посочиха какво стои в основата на действията срещу тях. „Аз съм приоритет от 2007 година, когато победих Цецка Цачева на първия тур на кметските избори. След това ГЕРБ дойде на власт и се появи необходимостта да подчини Найден Зеленогорски. Цветанов ме покани три пъти да стана член на ГЕРБ, аз отказах и така…”, обясни бившият градоначалник на Плевен.

„След като отидох в партията на госпожа Кунева, легия „Антимафия” огласи информацията, че съм бил подслушван. После се оказа, че съм бил приоритет и на г-н Златанов. Ударът срещу мен бе удар срещу „България на гражданите”, която стана сериозен конкурент на ГЕРБ за парламентарните избори,” коментира още Зеленогорски.

„Казусът с мен е, че съм получил 20 лв. дивидент от акции, които имам в „Каолин”. Казусът беше развит от медиите на Пеевски, през телевизионната комисия на г-н Бареков до комисията на г-н Златанов. Усетих вкуса от цялото удряне с целия му арсенал”, разказа от своя страна Трайчо Трайков.

След като разказа, че в деня на балотажа на кметските избори в Плевен е бил следен от екип на БОП, Найден Зеленогорски попита: „Аз бях зам.-председател на СДС и кмет на седмия по големина град в България. Представете си как е подхождано към кандидатите за кметове на село Х.” Той разкритикува бившата управляваща партия, че не прави никакъв опит да изчисти името си от подобни петна.
„Фидосова направи всичко възможно кмета на Монтана Златко Живков да бъде смачкан. Цветанов правеше същото със кмета на Свищов Станислав Благов”, даде пример Зеленогорски.

Според Трайчо Трайков това са похвати и прийоми, от които се изкушава всеки, застанал на държавното кормило. „Проблемът не е на институция или партия, а на цялото общество”, отбеляза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com