Енергийната система е в аварийно състояние

11537
Енергийната система е в аварийно състояние
Снимка: БГНЕС

Състоянието на енергийната система в страната е аварийно заради тежките метеорологични условия. Това каза на брифинг в Централното диспечерско управление (ЦДУ) министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

На територията на ЧЕЗ населените места, които са без електрическо захранване, са 86, по данни на EVN - 658 и по данни на "Енерго-про" - 11.

Над 300 населени места са без електричество

Усложнена остава обстановката в страната, заради обилния снеговалеж. 243 населени места в област Кърджали са без електричество, 98 сел...

Министърът коментира: "Ситуацията е усложнена, но екипите са на място. Най-тежко е състоянието в южната и югоизточната част на България, където в критично състояние бяха на територията на областите Смолян, Кърджали и Хасково. Към настоящия момент към 13.00 часа беше възстановено електричеството в Смолян, Пампорово, Златоград, Чепеларе, Самоков в курорта Боровец. Вчера бях на Мини Марица Изток, където преля язовир "Ковачево", което доведе до изключването на подстанция Източна".

Този факт  създава проблеми по отношение на транспортирането на въглища до ТЕЦ 2. „Проведохме разговор с министър Ивайло Московски и трябва да съществува алтернативно трасе на БДЖ, което да позволи да бъдат транспортирани въглища и до ТЕЦ 2. Добивната дейност в Рудник 1 беше преустановена. Задействан е аварийният план, за да се осигури нормалната дейност на останалите рудници. Създадена е много добра организация на работа. Трябваше да бъде извършено облитане на районите, в които има аварии в електрическата мрежа, но поради лошите метеорологични условия не можа да стане", допълни Петкова.

Всичко онова, което е необходимо да се прави от държавата, се прави. Условията, при които се работи, са изключително тежки.

"Добре работим в синхрон с електроразпределителните предприятия. Всички трябва да проявим разбиране, тъй като метеорологичната ситуация е усложнена. 6 подстанции са изключени аварийно. Екипите на ЕСО работят отлично", уточни Петкова.

ЧЕЗ: Близо 20 хил. клиенти са без електричество

Към 16 ч. днес потребители без електрозахранване са 8 хил. клиенти от 7 общини в Област Видин, 1450 клиенти от 2 общини в Област Враца ...

По отношение на язовирите и касадите, министърът заяви, че са взети всички мерки. Тя допълни: "Да се надяваме, че положението ще бъде овладяно предвид обилното снеготопене".

Междувременно стана ясно, че Смолян, Чепеларе и Пампорово вече имат ток, след като бе отстранена аварията по 110-киловолтов електропровод от мрежата "високо напрежение", предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

В останалата част на област Смолян- предимно в общините Рудозем, Баните и Мадан, все още няма електрозахранване на много места.

Причините са в непроходимостта на много от пътищата, паднали дървета и все още изключени подстанции на Електроенергийния системен оператор, съобщават от ЕВН. 160 аварийни екипа работят по повредите.

Без ток все още са части от общините Велинград и Батак, очаква се до края на деня електроснабдяването да бъде възстановено. Сериозна остава обстановката в общините Ардино и Кирково, където все още подстанциите на ЕСО не работят. Засега екипите на ЕВН работят по възстановяването на аварии по мрежата си от средно напрежение, така че при пускането на подстанциите, абонатите максимално бързо да получат захранване. Но ситуацията наистина е много сериозна, особено в Кърджалийско. В община Кирково е натрупал сняг 4 метра, там екипите се придвижват с моторни шейни. 88 стълба са паднали, повличайки проводниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика