Фандъкова: Снощният протест на „Атака” не беше съгласуван от Столична община

15294
Фандъкова: Снощният протест на „Атака” не беше съгласуван от Столична община

Не отговарят на истината многобройните твърдения на лидера на партия "Атака", че вчерашният протест на симпатизантите му е бил регламентиран и позволен от Столична община. Това се посочва в изявление на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на общината.

Снощният протест на политическа партия „Атака” не беше съгласуван от Столична община.

Сидеров се появи, говори по мегафон от джип

Волен Сидеров се появи – седнал в джип с високоговорители, паркиран между бул. „Дондуков” и улица „Московска&rd...

На 17 юни 2013 г. постъпи уведомление за постоянен денонощен протестен митинг, който да започне от същия ден. Столична община не съгласува протест на партия „Атака” на 17 юни. Съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, уведомления се подават поне 24 часа преди провеждане на събитието. Столична община е издала съгласувателно писмо за митинг от 18 до 24 юни от 6.00 до 22 ч.

Съгласно разпоредбите на Закона събития на открито могат да се провеждат по всяко време на денонощието, освен в часовете от 22.00 до 06.00 часа. Съгласуваният митинг е само пред централата на партията на ул. „Врабча”, между ул. „Г. С. Раковски” и ул. „Париж” - се казва в изявлението.

През последните няколко дни гражданската си позиция изразяват хора, които застават открито с лицата и имената си. Това са граждани, зад чието недоволство стои кауза, която те защитават публично и на светло.

В тъмните часове опасността за здравето и сигурността на гражданите се увеличава многократно затова моля гражданите, които участват в протестите да се съобразят с определения в закона времеви период за протест – до 22 ч Събитията от последната нощ ясно показаха, че късните часове се използват за провокации, в които участват агресивни групи, които търсят сблъсък.

Вътрешният министър коментира напрежението при централата на "Атака"

В специално включване за bTV вътрешният министър Цветлин Йовчев не потвърди информацията дали има ранен жандармерист при новия сблъсък ...

Уверена съм, че хората искат да запазят мирния характер на своя протест. Със своето поведение през изминалите дни те показаха, че изразяват мнението си позитивно и спокойно. Показателно за това е и участието на много семейства, заедно с техните деца. Благодаря на гражданите и че по време на шествията се отнасят с грижа и пазят своя град.

Сценариите за сблъсъци целят дискредитиране на протеста и неговата кауза. Насъскването на групи от хора едни срещу други от представители на политически партии е поведение, което не може да бъде оправдано.

С моя заповед, СДВР осигуряват обществения ред и сигурността на гражданите при масови мероприятия. Благодаря на столичните полицаи за усилията и грижите им да запазят мирния характер на протеста и да не допуснат сблъсъци.

Нека гражданите да не се поддават на провокации, които идват от различни страни и целят да опорочат протеста им, се казва в изявлението на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

8 души са пострадали при сблъсъци пред централата на Атака

Осем души пострадаха при снощните сблъсъци между симпатизанти на "Атака" и протестиращи. Един е арестуван, съобщи БНР.Пред централата н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com