Губим близо 200 млн. евро европейски средства

14685
Губим близо 200 млн. евро европейски средства

Между 181 млн. евро и 234 млн. евро субсидиране от Европа ще загуби страната ни по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР).

Причините за загубата са тривиални – липса на интерес от страна на земеделците и тромави процедури при обработката на проектите, които кандидатстват за финансиране.

Фермерите ще трябва да отглеждат поне 3 култури за получаване на директни плащания

Фермерите ще трябва да отглеждат поне три култури, за да получават директни плащания. Това обясни заместник-министърът на земеделието и...

За програмния период 2007 – 2012 година България трябваше да усвои 1,411 млрд. евро по ПРСР. Според статистиката на ЕК обаче ние ще успеем да усвоим 1,177 млрд. евро, докато от Министерството на земеделието дават прогноза за 1,23 млрд. евро, пише в. „Сега”. Разликата в изчисленията идва, тъй като от земеделското министерство все още нямат данните за всички разплащания през декември.

Лимитите в усвояването на евросредствата са свързани с правилото, че парите могат да се усвояват в срок от 2 години след отпускането им (правилото n+2), за да не се загубят.

Основното направление, по което изоставаме в усвояването на средства, са агроекологичните мерки на ПРСР. Това се дължи предимно на мудната работа на предишното управление, казват от земеделското министерство. Оттам припомнят, че програмата е стартирала късно и е имало голямо забавяне в разглеждане на проекти през 2008-2009 година.

В същото време проблемите с тези мерки не бяха тайна и през 2011 г., когато България се размина на косъм със загубата на други 180 млн. евро, припомнят от „Сега”. За да представи парите като усвоени в рамките на 2011 г., правителството в последния момент ги пренасочи към нов гаранционен фонд за отпускане на нисколихвени кредити, който дълго време не заработи.

Земеделските субсидии вредят

Три са нещата, без които човек не може да оцелее – кислород, вода и храна. И докато върху първите две все още няма установен пъле...

Настоящата година ще бъде много рискова и за останалите оперативни програми. Най-реална е опасността от загуба на средства по оперативна програма "Околна среда", където проектите са големи и тежки, а постигнатите от началото на програмния период до края на 2012 г. нива на усвояване са ниски – 163 млн. евро, докато минималното ниво до края на 2013 година трябва да е 543 млн. евро. Темпото ще трябва да бъде ускорено рязко и по програмата за развитие на човешките ресурси – там до края на 2012 година са усвоени 229 млн. евро, а до края на тази година трябва да са над 530 млн. евро. С най-добро изпълнение и дори преизпълнение през 2012 г. е програма "Транспорт", в която попада и строителството на магистралите.

Наред с високите лимити тази година страната трябва да се договаря и за финансирането за следващия програмен период, като крайните срокове ще съвпаднат с подготовката за изборите.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com