Харчим милиони допълнително за ромската интеграция, за да получим милиарди

2976
Харчим милиони допълнително за ромската интеграция, за да получим милиарди
Снимка: БГНЕС

2 млн. лева ще отидат за нова система за оценка и контрол на изпълнението на ромската стратегия, за да спаси милиарди европейско финансиране по три оперативни програми. Това стана ясно при представянето на проекта за разработване на новата система, с която властите ще следят какво се случва с интеграцията на ромите у нас, информира в. "Сега".

Изработването на системата е сред предварителните условия, които Брюксел е поставил на страната ни за отпускане на 2,1 млрд. лв. само по оперативната програма на социалното министерство. "ЕК прецени, че проектът за системата е едно от предварителните условия за изпълнение на новата ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Това означава, че неговото изпълнение е условие за отпускане на средства по цялата оперативна програма. Тъй като има свързаност между "Развитие на човешките ресурси" и оперативните програми "Наука и интелигентен растеж" и "Региони в растеж", които също отпускат средства за интеграция, те също са обхванати", обясни секретарят на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Росица Иванова. Системата ще наблюдава достъпа на ромите до образование, заетост, здравеопазване и жилищна политика. Ще се следят и теми като антидискриминация, култура и медии, върховенство на закона.

Варуфакис: Дезинтеграцията на ЕС ще доведе до колапс

Ръководството на ЕС претърпя "съкрушителен провал" в регулирането на миграционната криза, обяви бившият финансов министър на Гърция Яни...

Според Иванова този проект ще отговори на въпроса защо предишните подобни проекти не са били ефективни. Тя казва, че не може да се отговори еднозначно дали страната ни има напредък или не в интеграцията. "Държавата работи, има напредък. Докладите на ЕК казват добри неща за напредъка. Към настоящия момент имаме над 5000 ромски студенти, имаме утвърден модел на здравни медиатори", смята Иванова.

Според представителя на "Отворено общество" Георги Стойчев, който участва в консорциума ИИРА, спечелил търга, ситуацията е доста по-различна. Никоя институция не може да каже докъде сме с интегрирането на ромите, казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com