Инджев: Номинацията на Бокова е руска игра

4348
Инджев: Номинацията на Бокова е руска игра
Снимка: БГНЕС

Номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН е 100% руска игра, като АБВ на родна почва правят всичко по силите си, за да ѝ гарантират резервен вариант – президентския стол. Това каза журналистът Иво Инджев пред bTV.

„Руснаците винаги играят с повече кандидати”, посочи той. Инджев припомни, че през 2009 г. Бокова от аутсайдер е станала директор на ЮНЕСКО в конкурс, в който конкурентите й са били отстранени чрез компромати, а номинираният от Русия е „паднал за дузпа” като сам се е замесил в скандал.

Бокова е била на 9 май на Червения площад с Георгиевска лентичка, когато всички европейски лидери са бойкотирали парада заради събитията в Украйна, припомни Инджев.

Според него обаче българката няма шанс да оглави Организацията на обединените нации: „Има страни членки на Съвета за сигурност, които никога няма да допуснат Ирина Бокова”. Една от тях е Великобритания заради изказване на Бокова, в което тя нарича Фолклендските острови „Малвински”. Двете наименования на една и съща територия са възприети съответно от Лондон и Буенос Айрес, които водиха за нея война през 1982 г. с победа на британците. Другата вероятно е САЩ, където има силно еврейско лоби, тъй като Инджев припомни, че ЮНЕСКО е приобщила Палестина „в противоречие на някои кръгове по света”.

Именно заради тез рискове, според Инджев, АБВ се опитва да прокара промени в конституцията: „Това е резервната писта за Ирина Бокова – да бъде издигната за президент. Ирина Бокова не е живяла последните 5 години в България”.

Инджев посочи, че не вярва ГЕРБ да издигнат директора на ЮНЕСКО за кандидат-президент, но такава възможност има по отношение на Ивайло Калфин. Той е „резервен вариант”, но освен това е „консенсусен кандидат на Георги Първанов и Бойко Борисов”.

Анализатор: Шансовете на Ирина Бокова за шеф на ООН не са големи

Шансовете на настоящия шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова да замести Бан Ки-мун начело на ООН не са големи. Това мнение изказа анализаторът Але...

За ставащото в ДПС

Ахмед Доган е бил подведен с опорни точки от руското посолство и сега ДПС постепенно осъзнава, че е обявила война на Турция, коментира Инджев по повод речта на почетния председател на движението и последвалата скоротечна смяна на ръководството му.

Журналистът посочи, че речта на Доган се базира на една лъжлива информация – че НАТО не е имало позиция за сваления руски самолет към момента, в който Лютви Местан е изчел декларацията на ДПС в подкрепа на Турция. Инджев припомни, че още във вечерта на инцидента генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е подкрепил южната ни съседка.

Според него, ДПС сега са пуснали интригата, че не е била публикувана цялата реч на Ахмед Доган, че останало нещо неизказано, защото в момента „дават заден ход”, осъзнали, че „са обявили война на Турция” с преповтарянето на тезите, използвани от русофилските кръгове у нас.

Иво Инджев отбеляза, че светските правителства в Анкара преди Реджеп Ердоган са били на позицията, че ДПС вече е изиграло историческата си роля. Тази позиция се споделяла и от някои кръгове вътре в самата партия, но те постепенно били изолирани, а след идването на власт на сегашния турски президент подкрепата за движението била възстановена.

Вук Йеремич се оттегли, подкрепи Бокова за ООН

Пожелавам на моя приятел Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, успех в надпреварата за поста генерален секретар на ООН. Това за...

Именно затова и журналистът определи като „много голяма грешка” това Ахмед Доган да става враг на Реджеп Ердоган.

Кой кого командва у нас

При посещенията си у нас, високопоставените западни представители не се държат като хора, които заповядват, подчерта Инджев. Според него има други канали, по които се изразява одобрението или неодобрението за случващото се у нас, като директното даване на заповеди не е в стила и духа на отношенията между партньори.

„Това не Варшавския договор, в който Брежнев да удря по масата и да казва какво да се прави. Много хора вероятно изхождат от собствения си опит”, коментира Инджев по повод коментарите у нас за това, че политиците ни получават команди от Запад.

По отношение на отказа от „Южен поток”, който Пламен Орешарски обяви в компанията на двама американски сенатори, журналистът посочи, че те са партийни емисари, а не представители на американската държава. Той допълни, че актуалният български премиер на няколко пъти е казал, че газопроводът ще се строи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика