Куцкова: Янева и Ченалова не са съдебната система

4091
Куцкова: Янева и Ченалова не са съдебната система
Снимка: БГНЕС

„Недоверието в съдебната система е факт. Много е тъжно, защото има и „гнили ябълки”, има корупционни канали, но има и стотици колеги, които си вършат работата”. Това обяви съдия Нели Куцкова по повод скандала „Яневагейт”, предаде бтв.

Тя уточни, че днес е била в Съдебната палата, където е имало съдии, които работят в неделния почивен ден. Те не обсъждат скандала, а работят, уточни тя. Крайно несправедливо е заради няколко такива случаи да се твърди, че цялата система е прогнила, допълни Куцкова.

"Протестна мрежа" иска от депутатите комисия за изслушването на замесените в "Яневагейт"

Развитието на "Яневагейт" показа наличието на „институционален вакуум“ – няма кой да проведе независимо разследване, ...

Според нея не е вярна тезата, че една независима проверка по казуса не е работа на президента Росен Плевнелиев. Съдията напомни, че президентът назначава тримата големи в съдебната система – главният прокурор и председателите на върховните съдилища, както и позицията на Плевнелиев, когато Венета Марковска трябваше да се закълне като конституционен съдия. И това не е разписано по закон, но нестандартните ситуации изискват нестандартни решения.

По думите й във ВСС със сигурност има хора със зависимости, но има и хора, които си вършат работата.

Нели Куцкова обяви още, че, когато съдия Владимира Янева е била назначена за председател на Софийски градски съд, много от съдиите от СГС са протестирали срещу това решение, а после са искали и проверки за начина на разпределение на делата, но никой не е обърнал внимание. Трябваше френският посланик да обърне внимание, допълни тя.

„Професията все още е привлекателна за честни и почтени хора. Янева и Ченалова не са съдебната система”, каза в заключение съдия Куцкова.

Христо Иванов: Не "опраскването" е важно

„Позициите на влияние на хора извън съдебната власт са силни вътре в нея толкова, колкото се поддават хората от съдебната власт"....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика