Местан определи съдебната реформа за самоцел

12837
Местан определи съдебната реформа за самоцел
Снимка: БГНЕС

Това не е реформа, а партийна самоцел. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан във връзка с актуализираната стратегия за съдебната реформа, предаде Агенция "Фокус".

"Ако чуем ясни аргументи, може да настъпи и промяна в позицията на ДПС”, добави той.

Патриотичният фронт и Реформаторите заявиха подкрепа за съдебната реформа

Това не е стратегия за Висшия съдебен съвет /ВСС/. Това е всеобхватен документ, който да се запознае в рамков формат за всички проблеми...

"Основите на съдебната система, за реформирането, на която не чухме политическа сила, която да се обявява против, като обща необходимост, са заложени в Конституцията на България, а по-късно в Закона за съдебната власт. Почти всички партии, които са в това Народно събрание, имат отношение към състоянието на съдебната власт, а особената силната ангажираност с реформата на някои политически сили може да се обясни с препратката от трагедията "Антигона" на Софокъл - "Навярно вече бащин грях изкупвате", заяви Местан.

Според него в годините се е наложила необходимостта да се балансира взаимодействието между властите. "Седмото Велико Народно събрание прехвърли в компетенциите на Велико Народно събрание част от аспектите на реформи за съдебната власт, други са от компетенциите на конституционно изменение от обикновено НС, трети - от Закона за съдебната власт. Затова очаквахме от вас да ни представите стратегия, в която различните аспекти на съдебната реформа да бъдат съобразно ресурсите на различните компетенции”, обясни председателя на ДПС.

Той обърна внимание на промените на статута на ВСС от постояннодействащ орган до разделянето на две колегии като по думите му Ивайло Калфин и Меглена Кунева в кабинета на Сергей Станишев са имали пряка роля по този процес.

"Има време до края на дебата. Ако чуем от вас ясен ангажимент за корекция в тези текстове, е възможно да настъпи промяна в позицията на ДПС, но ще следим дебатите до края", каза още Лютви Местан.

Христо Иванов: Предлагаме "куче-пазач" да следи съдебната система

Имам подкрепата на кабинета и двете управляващи партии (вероятно визирайки ГЕРБ и Реформаторския блок - бел.ред.) за съдебната реформа....

Припомняме, че програмата за съдебната реформа на правителството беше официално обявена вчера, 21 януари. Днес, в парламента, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика