Напрежението пред парламента ескалира, има окървавено момиче

16799

“Лягай долу, бягай, махни се”, това са само част от виковете на жандармеристите към протестиращите. Има хора, налягали по земята, не се знае колко е точния брой на ранените след сблъсъка с на протестиращи и жандармеристи. Сред пострадалите има и жени.

От сблъсъка на протестиращите и жандармерията е пострадало и момиче, което е цялото в кръв, съобщава БНТ. В какво състояние е то засега няма информация. Автобусът, който е предназначен за депутатите, гласували бюджета, е тръгнал. Дали обаче те са вътре, не може да се каже.

“Стовариха ме на земята, не са ме удряли, но напрежението стана сериозно, много агресивно се държат, вдигат жени от земята, хвърлят ги”, разказа един от протестиращите. Вътре в парламента все още са депутати и журналисти, пише БЛИЦ.

Автобусът на жандармерията не успява да напусне зоната на парламента. Журналисти са притиснати между протестиращи и жандармерия. Колите на жандармерията се опитват да проправят път на автобус, с който да се извозят депутатите. Хората се опитват да седнат на земята и да направят жива верига, но станаха и не се стигна до смачкване или пострадали между тях.

Автобусът не е зад парламента. Тръгнал е да излиза и да заобиколи Александър Невски по ул. “Московска”.

Полиция изведе някои от протестиращите пред Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Няколко от протестиращите са насядали пред автобуса. Полицията направи бариера между автобуса и хората, прави се опит да бъде направен път за автобуса, в който се предполага, че ще бъдат изведени депутати и тримата министри. Зад автобуса е кола на жандармерията. Има няколко души, които са окървавени. Има хора от различни възрасти, млади, по-възрастни. Продължават освиркванията и скандиранията. Остава силно напрегната обстановката пред Народното събрание. Има много полиция и жандармерия. Много от присъстващите се оплакаха от насилие. Счупени са стъкла на автобуса, който е на площада пред храма "Александър Невски".

Ранен полицай е откаран с линейка, няма сериозни поражения.

Автобусът, в който се предполага, че се намират депутати, не успя да стигне до безопасна зона. Направи кръг около парламента и се върна обратно в изходно положение. Докато кара, шофьорът е пазен от полицейски щит.

Протестиращите вървят заедно с автобуса. Жандармерията буквално натиска хората, насядали по трасето на автобуса. Полицаите буквално ритат хората, блъскат, ритат ги и ги дърпат, предаде репортер на БЛИЦ. Бият палки през краката на хората и ги мачкат с щитове. Сред тях обаче има и такива, които се опитват да намалят напрежението и молят хората да се изнесат, без да ги блъскат.

Все още няма обобщена информация за това има ли пострадали и какъв е техният брой.

Обсадените министри и депутати, които се опитаха да излязат от сградата на парламента с автобус, се върнаха отново в сградата на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Журналистите, които също остават блокирани в сградата на парламента вече няколко часа, нямаха възможност да видят кои депутати и министри се качват в автобуса.

Що е то Internet ЛУМПЕН?

Митът за Internet Лумпените Поводът е изказване на депутата от БСП Христо Монов, който нарече протестиращите с новото им име. Него...

В момента обаче министърът на финансите Петър Чобанов е в кулоарите на парламента, тук е и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. По всяка вероятност всичките депутати и тримата министри се върнаха в сградата на Народното събрание. Министър Чобанов заяви единствено, че благодари на полицията за техните действия. Сградата на Народното събрание е барикадирана от протестиращи. В самия парламент се чуват скандиранията и освиркванията от протестиращите. До този момент няма информация за следващите действия за извеждането на министрите, депутатите и журналистите, които остават в сградата на Народното събрание вече близо три часа.

Близо 40 минути протестиращите пред парламента не пуснаха автобуса да излезе от пространството между Народното събрание и храм "Свети Александър Невски", предаде репортер на Агенция "Фокус". Голяма част от хората минават по ул. "Оборище", друга част отиват към Народната библиотека. За да попречат на автобуса да излезе от пространството до парламента протестиращи седнаха на земята.

Към 23:00 часа видимо сравнително спокойна е обстановката около Народното събрание в момента, но има голямо вълнение все още в по-голямата част от протестиращите, предаде репортер на Агенция "Фокус". Хората са се събрали на групи и говорят за това, което се случи в последния час - час и половина. Според много от присъстващите - имало е полицейско насилие, докато се правеше опит да бъде направен път на автобуса. За да му попречат, протестиращите седяха по земята и някои от тях бяха видимо грубо изблъсквани или отмествани от полицията. Много от протестиращите смятат да останат пред парламента. Няма индикации какво ще предприемат оттук нататък. Видимо хората стоят, говорят оживено помежду си, скандират и освиркват парламента. Автобусът се оттегли. От блокираните вътре журналисти стана ясно, че министрите Хасан Адемов и Петър Чобанов са се върнали обратно в парламента, там са и депутати. Депутатите от ГЕРБ поначало заявиха, че няма да излязат от парламента.

Много хора остават в района на Народното събрание към този час, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Пред парламента не се случва нещо извънредно, след като полицията се оттегли зад загражденията, жандармерията охранява в района на входовете около парламента, а вътре в сградата остават депутати и министри. В района на Народното събрание има много остатъци от протеста – скъсани и смачкани лозунги и плакати, пластмасови бутилки, предмети от протестиращите. Металните ограждения около парламента на няколко пъти бяха размествани и към момента остава отцепен голям район около парламента. Зад Народното събрание в посока храм „Свети Александър Невски” също са поставени метални ограждения. Остава спряно движението в целия район около парламента, по бул. „Цар Освободител”, около храм „Св. Александър Невски”, по част от ул. „Оборище”. Протестиращите към момента не смятат да си тръгват.

Очаквайте продължение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com