Не бяхме подготвени за кризата с бежанците, призна Йовчев

13744
Не бяхме подготвени за кризата с бежанците, призна Йовчев
Снимка: БГНЕС

Кризата с бежанците ни удари. Държавата и системата не беше подготвена за това, нямаше достатъчен капацитет в местата за настаняване, нямаше план за засилената миграционна вълна. Нямаше добра комуникация с европейските институции. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев при дебатите по вота на недоверие към кабинета за провал в областта на вътрешната сигурност и обществен ред, предаде „Фокус”.

„Ограничихме драстично броя на нелегалните емигранти, драстично увеличихме броя на принудителното извеждане от страната. Направихме така, че много по-устойчиво да управляваме процеса. Увеличихме с 3000 места капацитета в Държава агенция по бежанците. Овладяхме кризата. Защо вот на недоверие се иска сега, след като всички партньори отчитат изключително сериозния напредък на България, въпреки действията на някои хора да клеветят и маскарят собствената си страна”, заяви Йовчев.

Йовчев обещава сериозни резултати по отношение на битовата престъпност

До максимум три месеца по отношение на битовата престъпност ще има сериозни, положителни резултати. Това каза вътрешният министър Цветл...

Министърът контрира обвиненията за ниско ниво на настоящата сигурност, като даде за пример атентата на летище „Сарафово” през 2012 г. „Часове след взрива в Сарафово не беше обезпечена сигурността на района на взрива, и района около него. Значително бяха забавени и първоначалните действия, които трябваше да бъдат извършени по престъплението. Часове след това нямаше комуникация между институциите. Няколко часа след взрива се изсипа цялото ръководство на Министерски съвет, стигна се до там, че дори министърът на финансите беше на място, за да тъпче улики. Важен беше пиарът, а не сигурността на хората. Беше ме срам за страната ми в този момент”, заяви Йовчев.

По думите му при предишното управление в 701 от случаите, силите и средствата са използвани неправомерно. „До края на 2013 г. технически възможности да бъдат подслушвани мобилни телефони имаше в СДОТО и ДАТО, която беше контрола на министъра на вътрешните работи. Не можеше да има подслушване, за което няма разпореждане от министъра на вътрешните работи. Не можеше да бъде проведено сериозно разследване без знанието на зам.-председателя на политическата партия. Бившият министър многократно е уведомяван за нарушения. Заключенията са, че в резултат на нарушенията в СДОТО може да се подслушва незаконно, да се направят записи. От тези изводи възможностите за въздействие по значими разследвания стават големи”, заяви вицепремиерът Йовчев.

Той обеща и отсега нататък политически фигури, включително министърът на вътрешните работи, да нямат монопол върху разследванията.

Не може някой да иска вот на недоверие за нещо, което се е случило по неговото управление, каза още Йовчев.

Йовчев: Три пъти сме увеличили върнатите нелегални имигранти

Ние бежанци не можем да връщаме, нямаме право – това са международните закони. Нелегални имигранти – може. Три пъти сме у...

„Битовата престъпност е сериозен проблем, това е наш приоритет, ще полагаме усилия, за да отговорим на очакванията. За мен това е проблем, който касае националната сигурност. Създаде се усещането, че проблемът ескалира сега, което не е истина. Тя е през последните години”, заяви Йовчев. „Престъпността е намаляла с 12 %, а разкриваемостта е увеличена с 9 %”, посочи вицепремиерът.

„Имаме планиране на основата на анализ на средата за сигурност. Управляваме ресурсите и организираме дейността на основа на анализи. Взаимодействието е подобрено. Имаме нова организация на оперативно-издирвателната система. Има промени в главните дирекции, които позволяват да се осъществи контрол. Имаме система за финансов контрол. Премахнахме даренията категорично и премахваме търговската дейност”, коментира още той..

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика