Акция „История на светло” в София разобличи изгорелите крушки

6232
Акция „История на светло” в София разобличи изгорелите крушки

Около 100 обекта са инспектирани в рамките на акция „История на светло” в София. Това каза пред агенция „Фокус” Николай Маринов, председател на Управителния съвет на сдружение „Историческа пробуда”, инициатор на акцията.

В момента резултатът от акцията е 50:50, отговорните институции и фирми продължават да работят и се очаква до края на месеца, ако времето позволява, акцията да даде 90 % резултат.

По-голямата част от инспектираните обекти са фасади и паметници на културата и градски пространства като градини и паркове. Получена е информация от оператора на уличното осветление, че една част от обектите не се поддържат от самата фирма, която е оператор в София, а от различни институции. От сдружението са се свързали с тях и те са поели ангажимент да приведат обектите си в изправност.

Констатирано е, че поддръжката е слаба, защото навсякъде проблемът е, че са изгорели крушките на осветителните тела или на прожекторите и няма кой да ги смени. В много малко от случаите има повреда в самото тяло – било то счупено или откраднато, но в повечето случаи проблемът е една крушка, посочи Маринов.

Днес той е получил отговор от заместник-кмета на Столична община Любомир Христов, че е разпоредено на районните кметства да се потърси кой отговаря за обектите, които не са към „Улично осветление” и съответно те да се приведат в изправност и да се предадат за стопанисване на „Улично осветление”.

При много от обектите, които не са предадени за стопанисване на „Улично осветление”, проблемът е, че са изграждани в близките две-три години и са предадени на Столична община и на оператора с нужната документация, като не са въведени официално в експлоатация.

От „Улично осветление” не са посочили конкретен срок за отстраняване на констатираните нередности, но са поели ангажимент в момента, в който средата стане по-достъпна и атмосферните условия по-благоприятни, да започнат работа. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com