Танов: Няма контрабанден внос на горива в България от ЕС

8901
Танов: Няма контрабанден внос на горива в България от ЕС

Няма контрабанден внос на горива в България от страни в ЕС в юридическия смисъл на думата, т.е. без знанието на митническите власти, заяви директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов по време на изслушването му в бюджетната комисия в НС, предаде репортер на БГНЕС.

Невъзможно е да има нелегален внос на горива в рамките на ЕС, потвърди той. "В последно време се говори за увеличена контрабанда, но последната държава, която изпълни изискванията на ЕС за горивата беше Гърция", посочи директорът на Агенция "Митници". Той обясни, че движението на документи от данъчен склад до данъчен склад вече е по електронен път, а не на хартия. Процесът е автоматизиран на 100% без участието на субективния фактор.

Прокуратурата: Освобождаване от наказателна отговорност за Ваньо Танов

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд предложение по реда на чл. 78А НК за освобождаване от наказателна отговорно...

По отношение на горивата, които влизат в ЕС, твърдя, че 100% е обхванато и не може да има по никакъв начин нелегално внасяне на горива. Що се отнася до горивата от трети страни – основно те влизат по море. Там контролът е също изключително сериозен. От миналата година ние контролираме всички плавателни съдове, категоричен бе Ваньо Танов.

80% от задържаните цигари са били предназначени за пазари извън българския - 195 млн. къса през миналата година или с 50 млн. къса по-малко, отколкото през 2010 г., посочи директорът на митниците. Сред наркотиците най-много е конфискувания кокаин - 71% от цялото количество.

За 2011 г. агенцията е съставила над 11 000 акта за административни нарушения, като най-много са митническите, а по-малко за акцизи, данъчни складове и валути. Според Танов обменът между агенцията, МВР и НСлС и НАП се е подобрил. Той отчете също 25% спад на потребление на горива за януари тази година.

През 2011 г. митниците са внесли в републиканския бюджет 3 млрд. 860 млн.лв. приходи от акцизи, в сравнение с 2010 г., когато нетният им размер е с 292.2 млн. лв. повече. Най-голям дял от приходите от акцизи са при горивата - 48.5%. През миналата година приходите от акциз на горива възлизат на 1 млрд.871 млн.лв. като бележат ръст от 5% или с 88.7 млн.лв. повече.

Борисов: Танов се ползва с пълната ми подкрепа

Господин Танов се ползва с пълната ми подкрепа, да отива да си гледа работата спокойно, и когато съдът излезе със своето решение, тъй к...

При алкохола нетните приходи от акциз за 2011 г. е за 262.5 млн.лв. и е отчетен ръст от 16.3% на годишна база.

Въвеждаме нова електронна система с НАП за ДДС само за горивата, която после може да бъде приложима за всички акцизни стоки, заяви Ваньо Танов пред медиите. Надяваме се, че ако процедурата мине успешно крайният срок за реализация на проекта е юни 2013 г., уточни той. Сега повишаването на цената на горивото не играе никакво значение върху акциза, защото той се плаща върху количество, поясни Танов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com