Петкова: Надявам се до края на април да има яснота по проекта за газов хъб

2327
Петкова: Надявам се до края на април да има яснота по проекта за газов хъб
Снимка: БГНЕС

Надявам се до края на април да има яснота по проекта за газов хъб в България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя обясни, че по време на Петнадесетото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия са запознали с проекта руската страна.

„Тази тема беше предмет на обсъждане, ние запознахме нашите руски партньори с концепцията. Създадена е и работна група между правителството на Република България и Главна Дирекция „Енергетика” в ЕК, чиято основна функция и основан работа е насочена, именно към това тази концепция да бъде разгледана от гледна точка на нейното съответствие, както от правна гледна точка, така и от техническо естество, с всички изисквания на европейските изисквания и Третия либeрализационен пакет. Надявам се до края на април да има ясното по този проект”, коментира министър Петкова, цитирана от БНТ.

Петкова: Заобикалянето на Украйна не е целта на газовия хъб

Проектът за газоразпределителния център „Балкан” не цели заобикалянето на Украйна. Това каза министърът на енергетиката Тем...

„Като един от възможните източници за доставка на природен газ ние разглеждаме и руския газ, разбира се”, допълни тя. „България е страна-членка на ЕС и ние като такава много добре знаем своите ангажименти по отношение на използване на европейското законодателство. Винаги сме го спазвали, винаги сме се придържали към изискванията на ЕС и този път ще го направим”, категорична бе Петкова.

Тя допълни, че за да не се окаже в последствие, че Третия либерализационен пакет е пречка за осъществяването на газовия хъб, страната ни иска предварително да анализира проекта от всички гледни точки и това прави в момента съвместната работна група с ЕК. „По отношение на доставките на руския газ и двете страни отчетохме, че и при транзита и при доставките всичко е абсолютно нормално и от страна на Русия има сигурност на доставките. България е най-успешният транзитьор на руски газ ”, посочи министър Петкова.

Тя припомни, че се работи усилено и за алтернативни източници на газ и диверсификация на доставките, благодарение на интерконекторите. „В посока диверсификация ние работим много упорито и точно в тази посока е и нашата концепция за газоразпределителен център на територията на България”, заяви енергийният министър.

По отношение удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", тя припомни, че до есента на 2016 година трябва да е подготвена цялата документация във връзка с 5-ти блок, а по отношение на 6-ти блок има още 1 година – до края на 2017 година. „Имаме достатъчно време, но всички дейности и мерки, които трябва да се извършват, се извършват. На този етап АЕЦ „Козлодуй се справя със собствени средства. Смея да твърдя, че не са налице основания за притеснения”, отбеляза министър Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика