Петър Диков: Който не иска трамвай през Борисовата градина, може да обжалва

20602
Петър Диков: Който не иска трамвай през Борисовата градина, може да обжалва
Снимка: Actualno.com

Протестиращите срещу изграждането на ново трамвайно трасе от бул. „П. К. Яворов” до гара „Пионер” и изменение на улична регулация на м. „Борисова градина – Погребите” могат да обжалват в съда и така няма да има никакво строителство, защото се спира подробният план. Така главният архитект на Столична община Петър Диков коментира днешния си доклад пред Столичния общински съвет (СОС) относно проекта за преминаване на трамвай 18 през Борисовата градина.

"Аз не смятам, че тази част от гражданите, които протестират представляват цялото гражданство. Всичко сме отчели, основно протестът, който е мотивиран и в тези становища е срещу изсичанията на дърветата, ние сме ги свели до минимум", коментира Диков, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му, имат специалисти в екипа си, има доказателства за неговата ефективност и е приет от експертите на ЕК.

НПО алармира: СОС ще приеме напук проекта за трамвай през Борисовата градина

Този четвъртък (24 юли), на своето редовно заседание Столичният общински съвет (СОС) ще приеме доклад на главния архитект на столицата ...

Нашите изчисления показват, че трамваят по новото трасе от бул. „Пейо Яворов” до гара „Пионер” е полезен за града, продължи Диков. "Аз мисля, че трябва да вярваме на експертите. Сега имат възможност гражданите да обжалват в българския съд. Обжалването спира влизането в сила на подробния план, а без влязъл в сила подробен план, изобщо не може да става дума за каквото и да е строителство", обясни аркитектът. Според него, тогава проектът няма да се реализира, тъй като това е процедурата, която се изисква и се следва по закон.

"В крайна сметка по сметките на еколозите са 47 дърветата. Има го описано с размера им, със състоянието им, с всичко. Имаше предложения за подземно, за надземно свързване, за естакади, успоредни с метрото и т.н. Между другото малко хора отчитат, че ние с корекцията на трамвайното трасе по алея „Пейо Яворов” и „Драган Цанков”, връщаме на парка повече от 10 декара", каза Диков.

"Територията, собственост на НКЖИ, е по трасето на старата околовръстна железопътна линия. Това е за нуждите за продължаването на ул. „Атанас Дуков” от японската болница до „Черни връх” по трасето на „Сребърна”. Една част от тази територия е предвидена да стане собственост на парка „Борисова градина”, което по общия обществен план и в момента е така. Докато не влезе в сила подробният устройствен план, никакво строителство не може да има по това трасе”, коментира още Диков.

Петър Диков все още е главен архитект на Столична община, въпреки че се появиха основателни съмнения за конфликт на интереси при Диков, при това подкрепени с документи и данни от публични източници като Търговския регистър.

Голяма част от дърветата в Борисовата градина трябва да бъдат премахнати

Голяма част от дърветата в Борисовата градина, както вече неведнъж сме казвали, с или без трамвайното трасе трябва да бъдат премахнати....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София