Плевнелиев: Не мога да приема едни да протестират, а други да се правят, че не ги виждат

16081
Плевнелиев: Не мога да приема едни да протестират, а други да се правят, че не ги виждат

В страната има нова вълна на протести, те получиха различни оценки от политиците. Направени бяха опити да се разграничат някои социални искания от февруарските протести, от исканията на протестиращите днес. Аз подкрепих протестите през февруари, подкрепям и сегашните протести. Това каза президентът Росен Плевнелиев във връзка с актуалната ситуация и продължаващото вече 22 дни гражданско недоволство.

Изборите са единственият способ за разрешаване на неразрешими конфликти. Въпреки че Конституцията не ми позволява да вземам страна на една или друга партия, нито да казвам дали да има избори и дали да има оставки, никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо, заяви още държавният глава.

Така той отхвърли тезата на партиите, които подкрепят кабинета „Орешарски” – БСП и ДПС, че евентуални нови избори ще предизвикат още по-дълбока криза в България.

Фандъкова: 22 дни полиция и протестиращи си партнират за опазването на реда в столицата

По време на протестите през последните седмици най-важната задача на полицията е да се запази спокойствието и мирният характер на проте...

Да плашим хората с избори означава да наричаме демокрацията опасна,” продължи Плевнелиев и нарече „фалшива” тезата, че предсрочни избори застрашават политическата стабилност на България.

Президентът призова в Изборния кодекс да бъдат направени „само най-наложителните и безспорните” промени, защото, по думите му, няма време за прилагане на изследователски и научен подход за изготвяне на изцяло нов изборен закон.

„Ще бъдем ли част от обединена Европа, или считаме инвеститорите за колонизатори – това е цивилизационен избор,” заяви държавният глава. Цитирайки писмото, което група интелектуалци изпратиха до него, той припомни обидите на Волен Сидеров към протестиращите, намеренията му да извършва граждански арести и предложението за лишаване от свобода за блокади на пътища.

Президентът недвусмислено отправи апел към останалите политически партии не само да се разграничат от „Атака”. „Очаквам партиите да се противопоставят на всичко и всеки, който заплашва на европейското развитие на България и крехкия й етнорелигиозен мир,” заяви Плевнелиев.

Рибари ще протестират заради отравянето на Янтра

Десетки жители на селата в региона на Велико Търново и Горна Оряховица алармират, че непрекъснато от водите на река Янтра изплува умрял...

Той припомни призивите към главния прокурор Сотир Цацаров да предприеме действия срещу Сидеров, отправени от хиляди граждани, много медии и политически субекти. В тази връзка президентът спомена и сваления от Европарламента имунитет на лидера на френските националисти Марин льо Пен.

След като постави разграничителна линия между демократичното развитие на България и поведението на Волен Сидеров, Росен Плевнелиев призова „всички да се позиционират ясно”. Лидерът на „Атака” той постави „от едната страна”, където „не се уважава европейският химн, а европейските инвеститори се наричат колонизатори”. Плевнелиев напомни, че Сидеров иска промени в Закона за митингите, с които реално всеки, който тръгне да протестира, да бъде хвърлян за три години в закона. Тогава хората масово ще се насочат към Терминал 2, предупреди президентът.

Ако сега си замълчим и не реагираме, ако махнем удобно с ръка, след време ще бъде късно. Непукизмът ни докара дотук,” заяви той.

Президентът дори призова да бъдат поставени „червени линии” - граници, които не бива да се прекрачват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com