Получаваме бюлетина за референдума, само ако попитаме за такава?

4558
Получаваме бюлетина за референдума, само ако попитаме за такава?
Снимка: Actualno.com

Избирателите, които ще гласуват за референдума, трябва да си поискат бюлетина, защото членовете на комисията нямат задължение да я предоставят още с влизане в секцията. Това става ясно от инструкциите на ЦИК за вота по-рано днес.

Александър Андреев от ЦИК обясни пред БНР, че когато избирателят желае да пусне гласа си и за референдума, той трябва да поиска бюлетина и тя ще му бъде предоставена.

В изборния ден - за какво да внимаваме и къде да се оплачем при нарушение

13-те най-често срещани нарушения на изборния процес, за които хората да внимават по време на избори, посочи Асоциация „Прозрачно...

До момента обаче в различните изборни секции в страната явно няма установен принцип дали се дава бюлетината за референдума или първо трябва гласуващият да попита за нея.

По информация на Actualno.com все пак има избирателни секции в столицата, в които членовете на комисиите питат гласоподавателите дали искат бюлетина и за референдума.

Към момента в ЦИК не е разглеждана хипотезата, при която гласоподавател, гласувал за местния вот, но не и за референдума, на по-късен етап поиска да гласува в националното допитване. Според Андреев в тази хипотеза не би трябвало да има проблем, ако избирателят се върне повторно и заяви желанието си да гласува в референдума.

"Приканваме избирателите да не чакат последния момент да гласуват, а да отидат колкото се може по-рано. Избирателят преди да влезе е хубаво да се информира от информационното табло, за да не губи време", добави Андреев.

Делото за бюлетините от Костинброд ще се гледа днес

Софийски градски съд гледа на 11 юни делото за бюлетините от Костинброд. Обвиняем по него е бившият главен секретар на МС Росен Желязко...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com