Президентът: Проучвателният мандат е успешен

7580

Проучвателният мандат е приключил успешно и вече подписах указ, с който предлагам на Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател на следващото българско правителство.

Това каза държавният глава Росен Плевнелиев, след като кандидатът за премиер Пламен Орешарски представи състава и структурата на Министерски съвет, съобщи БГНЕС. Приветствам стремежа на г-н Орешарски през изминалите дни да постигне широка основа на консенсус с бизнеса, с много граждански организации. Конституцията не ми възлага да правя оценка на предложения състав и структура на предложения Министерски съвет, парламентът ще даде тази оценка, заяви Плевнелиев.

Правителството ще получи оценка - това ще бъде най-тежката, искрена и най-важна оценка, тази на гражданите, допълни още държавния глава. Той посочи, че трябва да се работи в посока на гарантиране на приемственост, трябва да се запази постигнатото, а там където има проблеми да се решават. На всеки политик не му е лесно да работи при ниска степен на доверие, подчерта Плевнелиев и допълни, че уважава Пламен Орешарски именно за решението да поеме държавата в този тежък период. Като президент ще подкрепя всички действия за доброто на нацията, заключи Росен Плевнелиев.

Опитах се да представя на президента логиката за съставянето на кабинета. Логиката е професионалната експертиза и опита, както и тези специалисти да се справят с тежката работа, която предстои в следващите няколко години, каза от своя страна бъдещият министър-председателя Пламен Орешарски. От първостепенна важност са отношенията ни с партньорите ни от Европейската общност. И приоритетът е за координиране на частните инвестиции и привличането им. Бързината, с която беше съставен този кабинет ни даде възможност да се съобразим и с настроенията на гражданското общество. Искам да благодаря на президента и при бързо гласуване утре, ще направя всичко възможно да осъществя добро взаимодействие с президентската институция, каза Орешарски.

Много се радвам, че в кратко време господин Орешарски успя да предложи сериозна програма за действие, каза лидерът на БСП Сергей Станишев. Не е въпросът просто да има кабинет, а да изведе България чрез възстановяване на българската държавност, икономическо развитие и социална справедливост. Г-н Орешарски имаше силно разбиране от моя страна за формиране на кабинет от силни професионалисти, които познават проблемите и които са готови да носят отговорност и свършат работа, каза Станишев.

Според него има много силна вътрешна логика в структурирането на позициите на кабинета. Министерството на вътрешните работи беше силно партизирано и то не трябва да бъде в услуга на една или друга партия, затова там няма силов вицепремиер, като и няма и от министерството на финансите. Много ясни са критериите, особено за министерствата, които работят с европейските фондове. Почти 1 млрд. от средствата, които се полагат на България могат да бъдат загубени. Наред със спешните мерки за социалните плащания трябва да се договарят и средствата от ЕС, заяви Станишев.

Търсил съм хора, които да свършат работа в съответните сектори, защити отново позицията си Орешарски относно избора за кандидат министри. Той се надява утре парламентът да гласува състава на Министерски съвет и той да стане факт. Вторият вицепремиер ще бъде представен, когато той приключи с ангажиментите си, посочи още Орешарски относно фигурата на втория вицепремиер в кабинета, който ще координира икономическите въпроси. Той не отговори дали това е Меглена Плугчиева.

Не сме водили преговори или разговори с партия "Атака". Имаше покана към тях за консултации относно програмата и намеренията на бъдещия кабинет, която не беше консумирана, коментира Сергей Станишев на излизане от президентството. Като безотговорно той определи ситуацията, ако "Атака" не се регистрира в пленарна зала и така няма необходимите 121 депутати. Това би поставило партия "Атака" в сценария на Бойко Борисов и ГЕРБ, които търсят дестабилизиране на държавата, предсрочни избори, хаос и още повече мизерия, коментира Станишев.

Всеки народен представител има своята съвест и оценка за това кой как ще гласува. Аз съм убеден, че г-н Орешарски е подготвил не само силен като структура Министерски съвет, но и убедителна програма за решаване на неотложните и средносрочни проблеми, които рушат държавността, допълни Станишев. Ако бъдем откровени, най-почтеното би било ГЕРБ да изтеглят своята жалба за касиране на изборите. Не може партията, която направи Изборния кодекс, която разполагаше с целия инструментариум на държавата по време на кампанията да иска касиране на вота – това би било силен и отговорен държавнически жест, заключи Станишев.

Съставът на следващия кабинет, който Народното събрание ще гласува, е:

Пламен Орешарски – министър председател

Зинаида Златанова – заместник министър-председател по еврофондовете и министър на правосъдието

Петър Чобанов – министър на финансите

Драгомир Стойнев – министър на икономиката и енергетиката

Искра Михайлова – министър на околната среда и водите

Десислава Терзиева – министър на регионалното развитие

Хасан Адемов – министър на труда и социалната политика

Петър Стоянов – министър на културата

Анелия Клисарова – министър на образованието

Таня Андреева – министър на здравеопазването

Марияна Георгиева – министър на младежта и спорта

Цветлин Йовчев – министър на вътрешните работи

Ангел Найденов – министър на отбраната

Кристиан Вигенин – министър на външните работи

Димитър Греков – министър на земеделието и храните

Данаил Папазов – министър на транспорта

Иван Данов - министъра на инвестиционните проекти

Орешарски оттегля Калин Тихолов като министър

Кандидатът за премиер на програмното правителство Пламен Орешарски ще оттегли кандидатурата на арх. Калин Тихолов за министър на инвест...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com