Протести срещу ЕРП-тата - с огън и домати

16221

Стотици граждани излязоха и днес на протест пред сградата на ДКЕВР, за да изразят недоволството си от високите сметки за ток за месец декември и от действията ЕРП-ата, съобщи БГНЕС.

Сред протестиращите имаше граждани, които са принудени въпреки ниските си доходи да плащат сметки от по няколкостотин лева, при положение че живеят в малки жилища. Много от хората се възмущават, че сумата, която трябва да платят за реално потребена електроенергия е по-малка от общата сума на всички останали ценообразуващи елементи, фигуриращи във фактурата им. Сред протестиращите имаше и такива, които са дошли от солидарност към своите съграждани, въпреки че самите те не се чувстват ощетени от ЧЕЗ със сметката си за последния месец.


Сред издигнатите днес лозунги имаше обръщение към премиера: "Бойко, ако ЧЕЗ не изЧЕЗне от България, изЧЕЗваш ти". Хората настояват ДКЕВР да предприеме адекватни действия срещу ЕРП-ата и да има санкции за извършените от тях нарушения.



Андон Роков: Протестите на хората са оправдани

Ще изискаме от електроразпределителните дружества да подобрят обслужването на клиентите си и работата си с тях. Ще изискаме повече рабо...

Гражданите дори хвърляха домати по направено от тях чучело с образите на Симеон Дянков и Делян Добрев, държащо табелка с надпис "Слуга на монополите". В края на протеста чучелото избухна в пламъци, запалено от един на протестиращите с факла за футболен мач.

Протестът се организираше от ВМРО и "Атака", но в него се включиха и от гражданско движение ДНЕС и много хора, които категорично заявиха, че не са политически обвързани, а са там, защото не са съгласни с високите сметки, които трябва да плащат на монополистите, без да знаят защо.

"Монополистите използват хватката "Ако мине, мине", но ние казваме, че този път няма да мине", заяви пред останалите протестиращи Борис Иванов и призова всички за масови протести, като тези, които се организираха през последните години в Гърция.



Въпреки, че по-рано изпълняващият длъжността председател на ДКЕВР Андон Роков обеща да покани представители на протестиращите на разговор в комисията, до такава среща така и не се стигна и малко след 13:00 часа протестиращите се разотидоха с обещанието, че ще излязат да изразят гражданското си недоволство пред ДКЕВР отново този четвъртък, а след това и пак в неделя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com