Протестът прерасна в гражданско неподчинение. Десетки хиляди блокираха „Орлов мост“

16193
Протестиращите освиркват мощно правителството. Продължават и скандиранията "Оставка" и "Мафия", както и обидни квалификации по адрес на премиера Бойко Борисов.

На „Орлов“ мост са се събрали групи полицаи и жандармеристи с протектори и щитове, които за момента само охраняват протеста и не правят опити на разпръсването на събралите се на десетки хиляди души, съобщи БГНЕС.

Протестиращите софиянци блокираха входа към центъра на столицата, като пренесоха протеста си на Орлов мост. В момента бул. "Цариградско шосе", както и всички останали улици към него, са затворени за всякакво движение. Празни автобуси стоят на "Цариградско шосе" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Полицията няма как да пренасочи движението на градския транспорт по двата булеварда. Леки автомобили няма. Част от протестиращите вече започна да се разотива.

Хиляди излязоха на протест в цялата страна

Хиляди огласиха с освирквания "Мафия" и "Оставка" Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в София като част от национални...

Яйца и обелки от плодове преди това полетяха към фасадата на парламента, хвърляни от хората, излезли на протест в столицата. Организаторите на протеста побързаха да призоват активистите да не провокират служителите на реда, охраняващи Народното събрание. Те призоваха за солидарност с полицаите, които също плащат високи сметки.

"Ние не сме лумпени, ние не сме тълпа, ние сме народът. Даваме ултиматум – ако до една седмица правителството не изпълни нашите искания, отново ще излезем тук и ще ги разбием." Този възглас отправи пред парламента един от многохилядния протест в София.

Протестът пред НС започна под звуците на народни песни, като някои от недоволните граждани дори се хванаха на импровизирано хоро на жълтите павета. Но доброто настроение бързо изчезна и беше заменено от гневни възгласи "Оставка" по адрес на правителството. Пред протестиращите беше обявено също, че 35 града в България са излезли на протест, заедно с тях, като по информация на организаторите, в морската ни столица Варна, на улицата са над десет хиляди души.

Имаме едно желание – "смърт на монополите". С този призив няколкото хиляди протестиращи в София тръгнаха на шествие от МИЕТ до парламента по време на националния протест срещу произвола на монополите и високите цени на тока.

Засилени мерки за сигурност на протеста в София

Изключително засилени са мерките за сигурност в столицата по повод предстоящия национален протест под надслов "Да запалим монополите" 4...

Много от недоволните граждани споделиха идеята, че през миналата седмица правителството не е направило нищо, за да удовлетвори исканията на хората за разследване на дейността на монополите и по този начин е обърнало гръб на народа. Някои от протестиращите по-рано запратиха няколко яйца по Министерството на финансите. Служителите на полицията и Жандармерията придружават неотлъчно протеста.

В началото на шествието подредиха няколко колони от протестиращи, носещи над главата си българско знаме. Сред тях беше и малко момче с надпис в ръце: "Крепостни селяни на монополите". Протестиращите носят много плакати. Издигнат беше също и голям транспарант с надпис "ЧЕЗ, ЕОN и EVN - вън". Шествието е водено от протестиращи, опънали голям постер с надпис "България днес – корупция и полицейски методи." Протестиращите освиркват мощно и скандират "Мафия".

Мощните освирквания бяха прекратени в началото за минута мълчание в памет на починалия актьор Тодор Колев, чието поклонение съвпадна с началото на протеста. Над протестиращите се развяват много български знамена, както и трансперанти с надписи като "Без ЧЕЗ – не от утре а от днес". В момента протестиращите изпълниха цялото пространство пред МИЕТ като блокираха по улица "Раковски", а към протеста се присъединяват и нови участници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com