Протестът против "Луковмарш" събра хора под надслова "Без нацисти по улиците ни!"

3294
Протестът против "Луковмарш" събра хора под надслова "Без нацисти по улиците ни!"
Снимка: БГНЕС

Протестно шествие срещу провеждането на „Луковмарш“ под надслов „Без нацисти по улиците ни!“ събра отново хора, които искат да изразят позиция, че фашизмът не е мнение, а е престъпление. 

И тази година в София това се случи часове преди провеждането на „Луковмарш“, информира БГНЕС. Протестното шествие традиционно започна с призива “Не на парада на омразата!”, във Facebook призовават „За да не влезе парадът от улицата в домовете на всеки един от нас...”. 

"Луковмарш" и протестно шествие "Без нацисти по улиците ни!" от НДК в София

Движението „Антифашистко действие – София“ организира протестно шествие срещу провеждането на „Луковмарш“...

В описанието на групата „Протест срещу Луковмарш - Без нацисти по улиците ни!” е написано: „Нашият протест не може да има позитивна версия, по същия начин както не откриваме нищо градивно, нищо прогресивно, нищо “европейско” дори в опитите за създаване на нова “българска” памет, наситена с образите и историята на едни античовешки идеи и действия”. 

Драгомира Иванова посочи, че ще продължават да излизат по улиците на София, докато продължава да се допуска в обществото ни да шестват хора, които открито проповядват омраза. „До момента, до който тези хора, които е ясно какви са – които се събират там и е ясно, защо честват ген. Христо Луков – заради това, че Съюзът на българските национални легиони е прохитлеристка организация – всичко това се прикрива под маската на патриотизма и общество ни някак си го приема. Крайно време е обществото ни да спре да приема идеите на омраза и разделение между хората и е крайно време определени организации, които в други страни са криминализирани - да бъдат дори търсени от медиите, за да изкажат опозицията по повод престъпленията на един или друг от техните членове”, каза тя. 

Сред участниците в този протест отново бе и проф. д-р Искра Баева. Според нея една голяма част от българския народ трябва да дойде, защото това е противопоставяне на неофашизма, а той е не по-малка опасност от всичко друго. За това каква фигура е ген. Луков в историята, според историка, тя посочи факта, че той е бил начело на българските национални легиони отговаря на този въпрос. „Българските национални легиони се кълнат в нацизма, във фашизма, така че за мен няма никакво съмнение каква фигура е”, каза тя.

Органите на реда задържаха полски младеж с маска по време на шествието срещу Луковмарш, съобщи Нова телевизия, като се позова на Красимир Димитров от дирекция "Сигурност" в Столичната община. Момчето е нарушило закона с това, че е покрило лицето си. Полицията предупреди организаторите на демонстрацията да свалят всичко, което покрива лицето.

АБВ с категорична позиция против Луковмарш

Алтернатива за българско Възраждане изразява решителното си неодобрение на планирания за 14 февруари Луков марш в София. Както показв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София