Първанов: Антибългарски неща се случват в Южна България

3296
Първанов: Антибългарски неща се случват в Южна България
Снимка: БГНЕС

Случват се антибългарски неща в южните краища на страната ни и държавата трябва да защити българския интерес. Това каза Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012 г.) и председател на ПП АБВ.

По думите му дебатът за турското „робство” и „съжителство” не е нов. „Той има две измерения. Първото измерение е историческото. Не можем да подменяме 150-200 години по-късно онова, което са мислили, смятали, чувствали и са записали в своите програмни документи нашите възрожденци – от Паисий и Раковски до Ботев и Левски”, категоричен е Първанов. Според него обаче има и политическа страна.

„Беше издадена книгата на г-н Давутоглу, преведена на български език, в която има много ясни и твърди послания. Там недвусмислено е казано, че наличието на такава мюсюлманска общност, каквато ние имаме в България, е предпоставка за отстояване на османското наследство и за намеса във вътрешните работи на съответната страна”, обясни председателят на ПП АБВ пред Нова тв.

„Подозирам, че това, което е записано повече теоретично в книгата, се реализира в конкретната дипломатическа и политическа практика сега в България. Представители на турската държава, посолството, консулството „шетат” из южните краища на България, „мачкат” наши сънародници български турци, лидери на мнения, дори активисти на ДПС”, заяви той.

Първанов: Не сондирам мнение за собствена кандидатура за президент

Не сондирам мнение за собствена кандидатура за президент. Това каза президентът с два мандата Георги Първанов. По думите му на състоя...

Според него трябва незабавно да се свика Съвет за национална сигурност към премиера, а защо не и към президента, ако има волята и характера да го направи.

„Да се чуят службите, да се чуят политиците, да има една консолидация на българските политици по този въпрос, защото тук не можем да се делим. Това нещо не се е случвало над 25 години”, каза още Първанов и добави, че има достатъчно сериозни сведения, че това е така. Той заяви, че ще сподели това с премиера Бойко Борисов буквално в близките дни и часове.

Първанов изрази мнение, че липсата на перспектива кара българите да заминат да живеят в чужбина.

Според него те от години не виждат перспектива. „Това са хора, които не бива да бъдат загубвани за България”, смята той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика