Румен Петков: Беше направена много груба грешка и беше предизвикана агресия у протестиращите

7189
Румен Петков: Беше направена много груба грешка и беше предизвикана агресия у протестиращите

Изключително драматични бяха събития в и около Народното събрание. Това каза за Агенция „Фокус” Румен Петков от БСП.

Една системна ескалация, предизвикана от крайно неразумното решение точно в 22:00 часа да бъде направен опит за извеждане на депутатите и министрите от сградата на Народното събрание. Защо този опит беше груба грешка, защото всички знаят, че в 22:00 часа за почват късните новини по националните телевизии и логично всяка една от националните телевизии да има кореспондентски пункт и да се включи директно от протеста. Фактът, че точно в 22:00 часа се прави този опит за извеждане на депутатите и министрите и то по едно много неразумно разделение журналистите и представителите на администрацията биват оставени в сградата на Народното събрание, а се прави опит за извеждане на народните представители, което води до допълнително нагнетяване на неприязън към народното представителство.

Калфин иска нови избори

Трябват нови избори, написа тази нощ във Facebook евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ивайло ...

В 22:00 часа това се дава директно по всички телевизии. Това води до допълнително катализиране на напрежението, както и до допълнително извеждане на хора на площада, обясни Петков.

„Беше направена много груба грешка и беше предизвикана агресия у протестиращите. Видимо е, че сред протестиращите имаше хора, които не са там заради мирния протест, а са там заради провокацията. И полицаите и автобусът бяха замеряни с камъни, това предизвика ответна реакция у полицията и се стигна до окървавяване на протеста. Въпреки всичко полицаите трябва да бъдат поздравени за мъжеството и за факта, че успяха да овладеят една ситуация, предизвикана от политическо решение за извеждане на народни представители от парламента”, каза още Петков.

Този, който е взел това решение за извеждането точно в 22:00 часа или е крайно неподготвен човек, или е израз на страх, на неспособност да се води реална управленска дейност в кризисни моменти, или е твърде провокативно решение, което доведе до целия развой на събитията след това”, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com