Ще повлияе ли гигантска глоба върху цените на горивата - мненията са различни

3712
Ще повлияе ли гигантска глоба върху цените на горивата - мненията са различни
Снимка: БГНЕС

Разговорът за горивата стана тривиален – говорим, а нищо не се променя. И днес горивата в България са третите най-скъпи в ЕС, като гледаме без акциз и ДДС. За сравнение електроенергията ни е най-евтината – с 40% по-евтина от средното ЕС, докато горивата ни са с 10% по-скъпи от средното в ЕС. Това заяви бившият икономически министър Трайчо Трайков по вечната тема с горивата.

Ако високите разходи за производство у нас бяха проблем, той можеше лесно да се реши – чрез внос. На вноса явно му се пречи – данъчните складове и договорки между продавачите, смята Трайков.

Марешки открива евтина бензиностанция и в Пловдив

Фармацевтичният бос Веселин Марешки скоро ще открие евтина бензиностанция и в Пловдив, след като миналата година направи това във Варна...

От пет години имаме предложение да се носи лична наказателна отговорност при картел. Не знам в парламента да има внесено такова нещо, коментира говорителят на КЗК Марио Гаврилов.

Гаврилов заяви и, че в момента в който Комисията получи информация от НАП и Агенция „Митници”, секторният анализ на сектора ще бъде бързо завършен. Говорителят на КЗК не пожела предварително да разкрива детайли от анализа и само посочи, че е интересно какво се е променило от последния секторен анализ насам – от 2011 година. Искам да разсея заблудата, че моментално ще има влияние върху цените при налагане на глоба, предупреди Гаврилов пред bTV. Според Трайков обаче при глоба от 10% върху оборота веднага на „картела” ще му стане по-евтино да играе по правилата. Примерът от Варна (бел. ред. – бензиностанциите на Веселин Марешки) показва колко много сланина има в цената на горивата, категоричен е Трайков.

В никакъв случай не апелирам за държавна намеса – държавата трябва да запази пазара на горивата свободен. Точно това обаче не става, сигурен е бившият икономически министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика