Спешна помощ идва до 8 минути при обаждане код "червено"

14867
Спешна помощ идва до 8 минути при обаждане код "червено"
Снимка: БГНЕС

Повикване с код "червено" за екипите на Спешна помощ ще се обслужва до 8-ата минута. Това е един от критериите в екшън плана към Стратегията за спешната помощ.

Код "червено" е за пациент, който не диша и не говори, уточни националният консултант по спешна медицина проф. Стоян Миланов, предаде БНР.

Депутати от ДПС се жалват от Москов пред КЗД

Група депутати от ДПС са подали оплакване срещу здравния министър д-р Петър Москов в Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Пов...

"Телефонен триаж" ще определя три степени на спешност на повикванията – червен, жълт и зелен код, предвижда още екшън планът, посочи проф. Миланов в Министерството на здравеопазването при представяне на европейски проект за лечение на спешни състояния.

"Повикването с код "червено" ще бъде обслужено до осмата минута, с код "жълто" до 20-ата минута, с код "зелено" след 20-ата минута. Там, където има затруднения, ще се осигурят условия, за да може това време и интервал да бъдат спазвани", заяви той.

Министерството на здравеопазването работи по новия стандарт по спешна медицина. Целта му е изграждане на карта за спешна медицинска помощ, както и в кои случаи се използва помощта на МО за въздушен и воден транспорт, посочи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

"В момента имаме договор с Министерството на отбраната при спешни състояния, които изискват въздушен транспорт, при необходимост вдигаме и куфарите на военните, с които летят нашите екипи. Националните консултанти казват какво трябва да бъде поведението, съответно Министерство на здравеопазването дава разрешение за излитането на куфарите или на "Спартан"-а, когато има донорска ситуация", заяви той.

1500 лв. глоба за нападението над лекарка в Раковски

Глоба 1 500 лева наложи Пловдивският районен съд на мъжа, който през декември нападна в Раковски д-р Божидара Пеевска, предаде БНР. Сл...

Здравното министерство плаща за целта около един милион половина лева годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com