Станишев: Орешарски е най-силната кандидатура за премиер

4723

За мен Пламен Орешарски е най-добре издържаната кандидатура за министър-председател на България, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по Дарик.

Кой човек от нашите листи в най-добра степен олицетворява предсказуемост, икономическа компетентност, добра реализация на бюджета, икономически ръст, попита риторично Станишев. Лицето е водачът на листата във Варна Пламен Орешарски, добави той.

За мен той е най-силната кандидатура в този момент, която отговаря на нуждите на страната, подчерта Станишев. Аз съм готов да я отстоявам и пред БСП, защото съм убеден в неговите лични качества, продължи той. Това е мое виждане и ще го отстоявам и пред БСП, заяви Станишев.

"Ние искаме да покажем, че БСП не ламти за власт. Ако аз кажа, че ще съм лидер, това веднага затваря формулата и модела на управление. Затова казах, че аз няма да съм министър-председател", обясни Станишев.

"При г-н Цветанов няма закон, има целесъобразност. Г-н Цветанов не е в позиция да каже, че ще напусне политиката, ако това е вярно. Това е най-малкото, което трябва да направи, ако е така", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод сигнала за нерегламентирано подслушване, подаден от него до главния прокурор Сотир Цацаров. "Очаквам всеки един момент Цветанов да влезе в студиото. Той се разхожда навсякъде. Може би се разхожда пред Дарик радио и всеки момент ще нахлуе", прогнозира той.

"Аз съм далеч от полицейските методи и от цялата ченгеджийница, която доминира държавата през последните години. Не искам да навлизам в подробности. 20-ина души някъде са подслушваните", каза Станишев. Голямата разлика е, че през последните години всички в България знаят, че масово се подслушва и това излиза извън всякакви рамки, добави той. "100 милиона лв. годишно се харчат за СРС-та. Увеличението е гигантско. Само за първите 2 години от управлението на ГЕРБ, броят на СРС нарасна три пъти, само 6% от тях влизат в МВР", каза Станишев.

"Когато получих този сигнал, бях шокиран от неговото съдържание и от това колко убедително звучи и описва една достъпна за службите и МВР технология. При това в този сигнал се описват и достатъчно имена на служители на МВР, на едно неформално звено в МВР от служители, които са извършвали тотална престъпна дейност", подчерта той. Аз описвам сигнала и казах, че искрено се надявам това да не е вярно, добави той.

Нека прокуратурата да се произнесе, призова Станишев. Отидох при главния прокурор, защото през последните седмици имаше много подобни сигнали, обясни Станишев. "Има редица неща, които могат да бъдат лесно проверени – има ли такива служители, има ли такава мобилна техника в МВР, кога е внесена и как е ползвана в този период. Зададох публични въпроси – как се ползва тази техника, кои са официалните СРС-та, за които е ползвана", каза още той. "В България в момента в резултат на последното управление на ГЕРБ е публична тайна, че се слуша. Г-н Цветанов, който се представя като морален съдник, нерегламентирано в парламента прочете СРС с наслада. Той дори не се извини на тези хора, които бяха оправдани, един от тях получи инфаркт", припомни Станишев.

Трябва да се въведе повече ред, контрол и прозрачност, защото това, което се случва в МВР, стана черна кутия за обществото, посочи лидерът на БСП. СРС и подслушване се ползват за други цели, добави той. "Това, което е описано, е скандално, това е потресаващо за състоянието на държавата. Дайте да излезем от тази ченгеджийница", призова Станишев.

"В една демокрация подобно нещо е тотално недопустимо. Това е тотално газене на принципи на една демократична държавност. Ако някой, когато и да е назначен, е нарушавал правилата, трябва да има последствия, а не да се използва МВР за частни интереси, за политически дейности, за компромати", каза Станишев.

Ще направя всичко възможно да бъда реална икономическа алтернатива на това, което се случва в страната, заяви той. "Общото послание от водачите на листите, които бяха приети от Националния съвет, е, че БСП чува гласа на обществото и в БСП тече процес на обновление", каза лидерът на БСП.

"В момента видяхме, че обществото изисква от всяка партия да покаже, че тя разбира своите грешки и прави промяна. БСП е партия на 122 години. Ние не тръгваме от нищото. Не може да се сложат водачи, които са само нови лица, но какви са им качествата. ГЕРБ бяха само нови лица в миналия парламент – какво направиха – пълна поразия. В БСП обаче това е един нормален процес с ясното съзнание, че върви процес на обновление. Умея да нося моята отговорност. Във всяка област съм се съобразявал, когато правех предложения, с десетки хора, факти, анализи и потенциални опоненти", каза лидерът на социалистите. Румен Овчаров ще го предложа да влезе в ръководството на Националния предизборен щаб, заяви той.

Срещу Мирослав Найденов се оказа, че от три години е имало разследване, което е потулвано от Борисов и Цветанов, каза Станишев.

Няма да има объркване, добави той и обясни политическата логика, по която действа. "На България не й трябва тази власт, която съсипа държавността, икономиката, 250 хиляди закрити фирми – съсипия, 400 хиляди загубени работни места. Тази власт е вредна и трябва да бъде отстранена", каза Станишев. Той добави, че тя все още е много силна, защото ръководи голяма част от министерствата, МВР ходят и докладват, областните управители, което е скандално. "БСП е партията, която единствена може да не допусне ГЕРБ да има втори мандат. Как да се постигне – трябва програмно правителство, което да работи за възстановяване на държавата, което да работи за подпомагане на дребния и среден бизнес. За да се постигне това, е нужно съгласие", каза Станишев. Той заяви, че няма смисъл да се обсъжда предизборната програма на ГЕРБ.

 

Бойчев: Трябва да сложим политическия край на Борисов и ГЕРБ

Победата на БСП на тези избори, минава през победа на БСП над ГЕРБ в София. Това каза общинският съветник от БСП Жельо Бойчев, съобщи Б...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com