Столична община не е давала разрешение за Луковмарш

5064
Столична община не е давала разрешение за Луковмарш
Снимка: БГНЕС

Столичната община не е разрешила шествието на Луковмарш, което започна в 17,30 пред НДК. Организаторите са получили разрешение само за поставянето на цветя пред къщата на ген. Христо Луков в столицата, предаде БНР. 

Шествието се движеше по бул. "Васил Левски" към къщата на ген. Христо Луков, която се намира на бул. "Дондуков", като движението бива спирано докато преминат участниците. 

"Луковмарш" и протестно шествие "Без нацисти по улиците ни!" от НДК в София

Движението „Антифашистко действие – София“ организира протестно шествие срещу провеждането на „Луковмарш“...

Полицията пропуска шествието на по 50 човека през пропусквателни пунктове, за да не се създава хаос в движението и впечатление за голяма масовост на събитието. Въпреки това в Луковия марш присъстват повече от 300-400 човека, а полицията е над 500 души. 

По-рано днес на пилоните на НДК се бяха събрали млади мъже и жени, като всеки един от тях е бил проверяван за лични документи. 

Междувременно столичната полиция съобщи, че предприема действия за недопускане на провеждането на траурно шествието по бул. Витоша. Общоопасни средства и предмети са открити в част от участниците в мероприятието; задържани са трима мъже.

Столични полицаи са извършили проверки на участници в траурното шествие, известно като Луковмарш. Те са носили забранени предмети, общоопасни средства и маски, а част от тях са били и под въздействието на алкохол. В резултат на проверките са задържани трима мъже.

Кметът на София е издал заповед за прекратяване на мероприятието. В резултат СДВР предприема действия за недопускане провеждане на шествието по бул. „Витоша“. Създадена е организация за изтегляне на събралите се около 600 човека на малки групи до ул. „Тракия“, където те ще могат да поднесат цветя и венци пред къщата на ген. Луков. 

АБВ с категорична позиция против Луковмарш

Алтернатива за българско Възраждане изразява решителното си неодобрение на планирания за 14 февруари Луков марш в София. Както показв...

С традиционният Луковмарш, който ежегодно се провежда от крайнодесни формации, се почита паметта на ген. Христо Луков. Организатори днес са Български Национален съюз и Движение „Национална съпротива“, които носят своите знамена. Този Луковмарш се организира за 13-та поредна година. 

Историците определят ген. Христо Луков като противоречива личност. Той е известен военноначалник от времето на Първата Световна война. В периода между 1935-1938 г. е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов. Занимавал се е с научна дейност, написал е много трудове. Противоречието в личността му идва от това, че Луков е бил водач на "Българските национални легиони". Организацията му е била определяна като крайнодясна, а последователите ѝ са били основно младежи. 

Днешният ден се отбелязва като Луков марш, тъй като ген. Христо Луков днес е бил убит.

По-рано днес се проведе протестно шествие срещу провеждането на „Луковмарш“ под надслов „Без нацисти по улиците ни!“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София