Установиха дискриминация в наредба за стипендии на даровити деца

53308
Установиха дискриминация в наредба за стипендии на даровити деца

С решение 268 от декември 2012 г. петчленен състав на Комисията за защита от дискриминация установи, че в Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби на МОМН има дискриминационни текстове, съобщиха от пресслужбата на КЗД.

В петчленен състав на Комисията за защита от дискриминация бе разпределена преписка, образувана по жалба на П.К. от Стара Загора срещу Наредба за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби (НУРОЗДИД) на МОМН, приета с ПМС № 298 от 17.12.2003 г.

17-годишната дъщеря на жалбоподателката печели първо място в Деветнадесетия национален ученически конкурс "Родолюбие" и получава правото да кандидатства за едногодишна стипендия, определена по програма на МОМН. В посочената по-горе наредба обаче се казва, че право на такива стипендии имат ученици, обучаващи се в дневна форма на обучение в държавни и общински училища.

Дъщерята на П.К. не може да получи такава стипендия заради факта, че се обучава индивидуално поради заболяване от астма. Жалбоподателката твърди, че според Правилника за прилагане на Закона на народната просвета на индивидуална форма на обучение могат да преминават както деца със заболявания, така и даровити деца. Тук според жалбоподателката е и противоречието между правилника и наредбата.

В своето решение комисията:

1. УСТАНОВЯВА, че чрез въведеното в чл. 16, ал. 1 и ал. 3 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби изискване кандидатстващите за стипендия даровити деца да се обучават в "дневна форма на обучение", се регламентира по-неблагоприятното третиране на групи лица, които не се обучават в дневна форма на обучение, което представлява пряка дискриминация на основата на признак "образование".

2. УСТАНОВЯВА, че чрез въведеното в чл. 16, ал. 1 и ал. 3 от същата наредба кандидатстващите за стипендия даровити деца да се обучават в "дневна форма на обучение", се регламентира по-неблагоприятното третиране на групи лица, които не се обучават в дневна форма на обучение предвид особеностите на здравословното си състояние, което представлява непряка дискриминация на основата на признак "увреждане".

3. Дава СТАНОВИЩЕ за изменение на нормата на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби с цел реализиране на принципите, установени в чл. 2 и чл. 6 от ЗЗДискр. във връзка с чл. 6, ал. 2, пр. 2 от Конституцията.

4. НАЛАГА с цел преустановяване на установеното нарушение принудителни административни мерки на министъра на образованието младежта и науката и министъра на културата, като им ПРЕДПИСВА да изработят и внесат за разглеждане проект за изменение на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, в който да няма изискване кандидатстващите даровити деца да се обучават в "дневна форма на обучение".

5. ПРЕПОРЪЧВА на Министерски съвет на основание чл. 47, т. 8 от ЗЗДискр. да предприеме необходимите мерки за приемане на нормативен акт с цел изравняване на възможностите и недопускане на дискриминация при кандидатстване за годишни стипендии на даровитите деца от различни области.

В уведомително писмо от 17.01.2013 г. до председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Страшимирова министър Вежди Рашидов посочва, че на база решението на комисията, установената с него пряка и непряка дискриминация, наложените принудителни административни мерки и дадените предписания и препоръки, е създадена работна група от представители на Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на културата и други министерства.

820 се оплакали от дискриминация през 2012 г.

820 жалби и сигнали от цялата страна са постъпили за 2012 година в Комисията за защита от дискриминация, а образуваните за периода преп...

Разгледана е принудителната административна мярка, наложена от КЗД, и е изготвен проект на постановление на Министерския съвет за изменение на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, с което да се премахне изискването кандидатстващите за стипендия даровити деца да се обучават в "дневна форма на обучение". Предстои съгласуването на проекта с министерствата внасянето му в Министерски съвет.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com